NE IGNORIŠITE OVIH SEDAM VRSTA BOLOVA: Može biti KOBNO po vas!
Neke vrste bolova posebno su opasne, Foto: Profimedia

NE GUBITE VREME

NE IGNORIŠITE OVIH SEDAM VRSTA BOLOVA: Može biti KOBNO po vas!

Ukoliko neke simptome primetite na vreme mogu vam spasiti život

Objavljeno:

Telo proizvodi bol da bi nas upozorilo da nešto u njemu nije kako treba, da obratimo pažnju i pokušamo to da "popravimo". Ponekad bolovi upozoravaju na stanja opasna po život.

1. Nagla bol u preponama

Osećaj je kao da vas je neko udario u testise, bol je žestoka,a može biti propraćena oticanjem. To bi mogla da bude tortzija testisa.

- Testisi zapravo vise u šupljini mošnica na spletu krvnih sudova, semenovoda i nervnih vlakana, s relativno velikom pokretljivošću u različitim smerovima. Uvrtanje testisa (lat. torsio testis) stanje je koje nastaje zbog mehaničkog zbivanja na peteljci na kojoj testis visi. Možda je zato i izraz uvrtanje testisa neprikladan: testis se u stvari ne uvrće, već se uvrće skup elemenata koji cirkulacijski opskrbljuju testis, semenovod i nervna vlakna koja mu pristupaju prateći krvne i limfne sudove. Torzija testisa sprečava krvni protok kroz izuzetno osetljivo tkivo testisa, što na kraju rezultira njegovim propadanjem - pojasnio je Mr. sc. Kristian Krpina, dr med. u Narodnom zdravstvenom listu.

Ne ignorišite bol
Ne ignorišite bol foto: Profimedia

Ukoliko se simptomi ignorišu, dolazi do odumiranja testisa i okolnog tkiva, a u najgorim slučajevima gangrena može dovesti do po život opasnog trovanja krvi - sepse.

Ovaj poremećaj može biti nasledan i može se dogoditi da se oba testisa slobodno rotiraju. Ponekad se pojavi nakon povrede ili tokom naglog rasta u pubertetu.

Ostali mogući simptomi:

  • mučnina
  • krv u semenu
  • povišena temperatura
  • povraćanje
  • testis može postati veći
  • zna promeniti boju u crvenu ili tamniju

Kod torzije testisa je važno da brzo potražite lekarsku pomoć. Obično se pacijent podvrgne jednostavnijem hirurškom zahvatu. hirurg u principu testis pričvrsti za mošnice da se ne rotira.

Ukoliko se u bolnicu stigne za šest sati, testis se može spasiti. Sve nakon toga povećava rizik od trajnog oštećenja i uklanjanja odumrlog testisa kako ne bi došlo do gangrene.

2. Jaki bolovi u leđima

Ukoliko se ne radi o posledici vežbanja, jaka bol u leđima može biti znak aneurizme abdomena - opasno slabljenje aorte smeštene neposredno iznad bubrega. Ukoliko pukne, smrt nastupa za nekoliko minuta.

Jaka bol u leđima može biti znak aneurizme abdomena
Jaka bol u leđima može biti znak aneurizme abdomena foto: Profimedia

- Aneurizma je lokalizovano proširenje zida neke arterije, obično aorte. Proširenje obično nastaje u oslabljenom delu zida. Premda se aneurizme mogu pojaviti bilo gde uzduž aorte, u tri četvrtine svih slučajeva to se događa u delu koji prolazi kroz stomak. Aneurizme aorte su prvenstveno posledica arterioskleroze, koja oslabljuje zid aorte u tolikoj meri da pritisak, koji je u aorti velik, pritiska oslabljeni deo zida i stvara ispupčenje prema spolja, poput balona. U aneurizmi se često stvori ugrušak koji se može širiti duž unutrašnjeg zida - pojašnjeno je u Medicinskom priručniku MSD.

Kod aneurizme stomačne aorte često se pojavljuje i osećaj kao da nešto pulsira u stomaku, a može izazvati i dubok, jak i trajan bol koji se širi u leđa. Bol zna da prestane kada se promeni i položaj tela.

- Prvi znak rupture (proboja ili prsnuća) je obično izrazito jaka bol u donjem delu stomaka i u leđima s bolnom osetljivošću stomaka iznad aneurizme. Ukoliko dođe do unutrašnjeg krvarenja, bolesnik vrlo brzo upada u šok. Prsnuće aneurizme stomačne aorte je često smrtonosno - pojašnjeno je u priručniku.

Važno je u što kraćem roku doći u bolnicu.

- Ruptura (prsnuće) ili preteća ruptura trbušne aneurizme zahteva hitnu operaciju. Rizik smrti od operacije u takvom stanju iznosi oko 50 posto. Kad prsne aneurizma stomačne aorte bubrezi se nalaze u velikoj opasnosti zbog naglog prekida opskrbe krvlju ili šoka koji je nastao radi gubitka krvi. Ukoliko se zastoj bubrega razvije nakon operacije, izgledi bolesnika da preživi vrlo su slabi - piše u medicinskom priručniku.

3. Bol u stopalu ili cevanici

Stalna bol koja se pogoršava tokom vežbanja, prisutna je čak i noću, a lekovi protiv bolova ne pomažu - može ukazivati na stres frakturu. Ovo stanje, ako se ne pripazi i ne miruje, može dovesti do lomova.

Ukoliko ne obratite pažnju na stopala na vreme može dođi do loma
Ukoliko ne obratite pažnju na stopala na vreme može dođi do loma foto: Profimedia

Naime, kosti se, kao i ostala tkiva u našem telu, stalno regenerišu. Međutim, ako usled intenzivnih treninga ne dobiju priliku da to "urade" kako treba, odnosno oštećenje nadvlada sposobnost regeneracije usled naprezanja, dolazi do lomova. Znači, ti lomovi nemaju veze sa spoljnim uticajima, padovima, udarcima...

Ovakvi tipovi preloma najčešći su kod vojnika koji mnogo pešače i kod sportista, najčešće trkača.

- Stres frakture nastaju zbog ponavljajućih vežbi koje uzrokuju neravnotežu između koštane razgradnje i koštane formacije i tako vrše opterećenja na kosti. Naglo povećanje ponavljajućeg opterećenja kao što je trčanje ili cross trening bez odgovarajućeg odmora dovešće na kraju do povećanja verovatnoće od lomova kostiju. Slabost mišića takođe može doprineti stres frakturama i lomovima. Ostali faktori rizika koji mogu doprineti stres frakturama su hipotireoza, prekomerna konzumacija alkohola, anoreksija, amenoreja i starost - objašnjavaju u Poliklinici Rehabilitacija Nova.

Dodali su da područje oko stres frakture može često biti vrlo osetljivo na dodir, a ponekad se javlja i crvenilo ili otok.

- Sve stres frakture zahtevaju da prestanete sa aktivnostima ili da se smanji opterećenje. Ako se simptomi i dalje budu javljali ili se pogoršaju, treba se okrenuti blagim oblicima medicinske i sportske rehabilitacije i fizikalne terapije - savetuju.

4. Oštra bol u abdomenu

Radi se o području rebara i kukova koje je prepuno organa. Oštra bol u tom području može ukazivati na upalu slepog creva, pankreatitis ili upalu žučne kese. U sva tri slučaja uzrok je isti: nešto je blokiralo organ, a to je pak rezultiralo potencijalno smrtonosnom infekcijom.

Izuzetno je važno u što kraćem roku doći do lekara.

- Ako se bol pojavila u donjem desnom delu stomaka i povišen je broj belih krvnih zrnaca, verovatno se radi o upali slepog creva. Bol u gornjem delu abdomena s visokim nivoom belih krvnih zrnaca obično ukazuje na upalu žučne kese. A, ukoliko se bol pojavila ispod grudne kosti i određeni enzimi u krvi su povišeni, onda je verovatno krivac pankreatitis - objasnio je dr Sigfrajd Kra, vandredni profesor na Medicinskom fakultetu Jejl.

5. Oštar bol u grudima

Jaka bol u grudima koja se pojavi naglo i jednako naglo odlazi, mogla bi da bude znak smetnji s varenjem hrane, ali i srčanog udara. Čak i ako traje vrlo kratko, takvu bol ne treba ignorisati.

Ukoliko se radi o srcu, možda je krvni ugrušak blokirao protok krvi kroz koronarnu arteriju i tako odsekao jedan deo srca od dotoka krvi. Stručnjaci kažu da se 50 posto smrti od srčanih udara dogodi u roku tri do četiri sata od pojave prvih simptoma i zato je izuzetno važno doći što pre do bolnice.

Preporuka je da se odmah uzme aspirin ili andol, izmrvi se ustima i proguta s malo vode.

Jak bol u grudima može biti simptom srčanog udara
Jak bol u grudima može biti simptom srčanog udara foto: Profimedia

Simptomi srčanog udara:

  • Neprijatnost u grudnom košu, koja može biti duža od nekoliko minuta ili može dolaziti na mahove, a oseća se kao stiskanje, neugodan pritisak, "ispunjenost'" ili "drobljenje".
  • Oštar ili tup bol različitog intenziteta i trajanja (može biti kratkotrajan, ali i trajati satima), ne mora biti ograničen i može se širiti i u druge delove tela.
  • Bol i neprijatnost u donjoj vilici, u jednoj i/ili obe ruke, leđima, vratu i stomaku.
  • Zadihanost, koja daje osećaj "nedostatka vazduha", "kratkoće daha" ili "nemogućnosti udisanja", a često je udružena s neprijatnošću u grudnom košu i s bolom.
  • Pojava hladnog znoja, mučnine, povraćanja, bledila i opšte slabosti.
  • Lupanje srca koje se očituje pulsom 120 do 150 otkucaja u minuti, posebno ako je udruženo s "kratkoćom daha".
  • Iznenadna nemogućnost pokretanja tela (ruku i/ili nogu).
  • Iznenadan gubitak svesti.
  • Iznenadna oštra glavobolja.
  • Sve navedeno može biti praćeno uznemirenošću, osećajem straha i bliske smrti.

6. Bol u nogama i oticanje

Radi se o bolovima u listovima koji su uz to i natečeni, osetljivi na dodir, a mogu se činiti i toplijima nego što je normalno. Ovakvi simptomi mogu ukazivati na duboku vensku trombozu što se događa kada se krv sakuplja u donjim delovima nogu i stvori se ugrušak.

Ugrušak postaje toliko velik da blokira venu. Ono što u takvoj situaciji ljudima dođe da urade je - trljanje mišića da ublaže bol i neprijatnost, ali to je najgora stvar koju mogu da urade. Naime, trljanje bi moglo da pomogne ugrušku da se pomeri i krene prema plućima, a tada to može biti kobno.

- Duboka venska tromboza (DVT) je zgrušavanje krvi u dubokim venama udova (obično u bedrima ili potkolenici) ili u venama karlice. DVT je glavni uzrok plućne embolije. DVT nastaje u stanjima koja pogoršavaju vensku cirkulaciju, dovode do oštećenja i disfunkcije endotela ili u stanjima hiperkoagulabilnosti - pojašnjeno je u Medicinskom priručniku MSD.

Bolovi u listovima mogu ukazivati na vensku trombozu
Bolovi u listovima mogu ukazivati na vensku trombozu foto: Profimedia

Nabrojali su tri faktora koji mogu doprineti nastanku duboke venske tromboze:

1. Povreda unutrašnje venske ovojnice.

2. Povećana sklonost zgrušavanju krvi, što se događa kod nekih vrsta raka ili, retko, zbog uzimanja oralnih kontraceptiva.

3. Usporeni protok krvi u venama, što se događa za vreme produženog mirovanja u krevetu kad se mišići u listovima nogu ne stežu i ne teraju krv prema srcu.

- Kad duboka venska tromboza izazove značajnu upalu i dovede do smanjenja krvnog protoka radi jakog suženja ili začepljenja vena tada bolesnik može osetiti bol, noga natiče, postaje bolna i osetljiva na dodir, a može biti i topla. Može nateći zglob, stopalo, potkolenica i natkolenica, Zavisno od toga koje su vene zahvaćene - piše u priručniku.

7. Bolno uriniranje

Neprijatno i bolno uriniranje praćeno promenom boje urina u nešto nalik boji rđe, u najgorem slučaju može ukazivati na rak bešike. Promena boje uzrokovana je krvlju koja dospeva u mokraću.

Dijagnostikuje li se bolest dovoljno rano, šanse za oporavak su velike.

- Na rak bešike često se prvo posumnja kada uobičajena mikroskopska pretraga mokraće otkrije crvene krvne ćelije. Međutim, mokraća može biti i očito krvava. Kasniji simptomi obuhvataju bol i peckanje tokom mokrenja i naglu, neizdrživu potrebu za mokrenjem. Simptomi raka bešike mogu biti jednaki onima kod infekcije bešike (cistitisa), a oba problema se mogu i pojaviti istovremeno. Na rak bešike se može posumnjati i kada simptomi ne nestaju uprkos lečenju infekcije - piše u Medicinskom priručniku MSD.

Pušenje je jedan od najvećih rizika za razvoj ovakvog oblika raka.

BONUS VIDEO: DVORAC OD DRVENIH ŠTAPIĆA OD SLADOLEDA?! Ovo zvuči potpuno neverovatno, ali je istinito! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.