KAD DOBIJETE MENSTRUACIJU ČEŠĆE IMATE VELIKU NUŽDU? Ginekolog upozorava, OVO SVAKA ŽENA TREBA ZNATI!
Da li ste se nekada pitali zašto tokom "onih dana" češće idete u WC?, Foto: Profimedia

obratite pažnju

KAD DOBIJETE MENSTRUACIJU ČEŠĆE IMATE VELIKU NUŽDU? Ginekolog upozorava, OVO SVAKA ŽENA TREBA ZNATI!

Ukoliko ste se nekada pitali zašto vam se nekoliko dana pre menstruacije pojavljuje smeđi iscedak, ginekolozi imaju odgovor

Objavljeno: 18:20h
  • 17

Da li ste se nekada pitali zašto tokom "onih dana" češće idete u WC i češće obavljate veliku nuždu?

Na ovo pitanje odgovor je dala voditeljka emisije Gross Science s PBS Nove, Anna Rothschild.

Naime, reč je o jednoj potpuno normalnoj pojavi. Budući da se menstruacija sastoji od tanica iz maternice, stanica imunološkog sistema, vaginalnih sekreta i krvi, ali isto tako sadrži i otprilike 385 različitih proteina koji se mogu naći isključivo u krvožilnom sistemu, a te proteine doktori ponekad koriste kako bi dijagnostikovalii reproduktivne probleme.

Ona objašnjava kako mnoge žene tokom "onih dana" primećuju kako im creva rade više nego obično, a razlog je u tome što se creva doslovno više miču u tom periodu.

Prostaglandin, hormon koji uzrokuje grčenje materice svakog meseca, može ponekad uzrokovati i grčenje creva. A progesteron, hormon koji “pomaže održavati trudnoću” na neki način pomalo doživljava “zatvor”. A s obzirom da se nivo progesterona smanjuje tokom menstruacije, on ne može toliko kvalitetno regulisati rad naših creva.

Ukoliko ste se nekada pitali zašto vam se nekoliko dana pre menstruacije pojavljuje smeđi iscedak, ginekolozi imaju odgovor.

Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva na jednom formu objasnio je o čemu je reč.

- Smeđi iscedak koji ste primetili nekoliko dana pre početka očekivane menstruacije ne predstavlja ništa opasno. On je najčešće znak da postoji poremećaj u radu jajnika, odnosno poremećaj menstrualnog ciklusa. Svakoj ženi se tako nešto može dogoditi od vremena do vremena. Očekivana menstruacija nakon takvog krvarenja može ”poraniti” ali i ”zakasniti”. Krvarenje može biti i drugačije nego ste navikli da je uobičajena menstruacija - napisao je on.

Osim toga, ginekolozi napominju kako se u ovom slučajno obično radi o krvi koja se duže vremena zadržala u materici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

Obratite pažnju i na ovu boju:

SVETLO CRVENA BOJA

Ova boja menstruacije može ukazivati na nizak nivo estrogena u telu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Istraživanja su pokazala kako intenzivno vežbanje u teretani može nivo estrogena i tako uticati na tvoj menstrualni ciklus. Ovu boju menstruacije i smanjenu količinu menstrualne krvi može uzrokovati loša ishrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu.

VODENASTA:

Ovakva menstruacija može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih stvari u organizmu. "Belkasta, razređena menstruacija može biti znak teške anemije", tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck.

U sluačaju da se kroz 2 ili 3 ciklusa stvari ne poprave, obavezno posetite lekara.

GUSTA I SA UGRUŠCIMA

Ovakva menstruacija može biti simptom niskog nivoa progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vreme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.

MEŠAVINA SIVE I CRVENE

Ako ovu boju menstruacije ugledate na ulošku, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili polno prenosivoj, posebno ako je menstruacija popraćena izrazito neugodnim mirisom. Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primetiš ovu pojavu, hitno se javi lekaru.

JARKO CRVENA

U većini slučajeva jarko crvena boja je znak zdrave i uobičajene menstruacije.

Pogledajte video!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media