OTKRIVEN KOD ZA UBIJANJE ĆELIJA RAKA: Naučnici na pragu velikog otkrića!
Naučnici predviđaju da će maligne ćelije moći da se "ohrabre" da "izvrše samoubistvo", bez upotrebe toksičnih hemikalija, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

OTKRIVEN KOD ZA UBIJANJE ĆELIJA RAKA: Naučnici na pragu velikog otkrića!

Ovi kodovi su učitani u ribonukleinsku kiselinu (RNK), a naučnici procenjuju da su evoluirali pre više od 800 miliona godina, kako bi se organizam zaštitio od bolesti

Objavljeno:

Svaka ćelija u ljudskom telu sadrži "kod za samoubistvo" koji u nekom trenutku može biti aktiviran.

To je otkriće istraživača na Severozapadnom univerzitetu u Ilinoisu, koji veruju da može biti iskorišćeno u borbi protiv raka.

Konkretno, predviđaju da će maligne ćelije moći da se "ohrabre" da "izvrše samoubistvo", bez upotrebe toksičnih hemikalija, kojima se sada kroz hemioterapiju uništavaju ćelije raka.

Ostvarenje ovog procesa značilo bi završetak napornih krugova hemioterapije.

Novo istraživanje okončalo bi naporne hemioterapije
Novo istraživanje okončalo bi naporne hemioterapije foto: AP

Trenutno, čim ćelijski unutrašnji "telohranitelji" osete da ona mutira u rak, ona samoaktivira kod za samoubistvo, kako bi se ugasila.

Ovi kodovi su učitani u ribonukleinsku kiselinu (RNK), a naučnici procenjuju da su evoluirali pre više od 800 miliona godina, kako bi se organizam zaštitio od bolesti.

Međutim, iako su relativno uspešni, ovi kodovi ne mogu uvek da izađu na kraj sa agresivnim tumorima. Zato im se na veštački način pomaže sa raznim lekovima.

Naučnici su na pragu novog otkrića
Naučnici su na pragu novog otkrića foto: Profimedia

Ali bi oni mogli da budu još moćniji ukoliko bi se sintetički duplicirali - ovako bi doneli korist za pacijenta bez propratnih pojava hemioterapije.

"Sada kada znamo za "kod za samoubistvo" možemo pokrenuti mehanizam bez upotrebe hemioterapije i bez mešanja s genom" rekao je glavni autor studije, Markus Piter, profesor na predmetu Metabolizam raka na Fajnbergovoj medicinskoj školi.

"Možemo direktno koristiti ove male RNK, uvesti ih u ćelije i onda aktivirati "prekidač" za samouništenje."

"Moj cilj nije bio pronalazak nove veštačke toksične supstance", dodao je, "hteo sam da pratim prirodu. Želim da iskoristim mehanizam koji je priroda dizajnirala."

Naučnik je dodao: "Na osnovu onoga što smo naučili u ova dva istraživanja, možemo da dizajniramo veštačke mikro RNK, koji su mnogo snažniji u ubijanju ćelija raka, čak jači i od onih razvijenih u prirodi."

Ipak, naglasio je da će do početka upotrebe nove terapije proći još mnogo godina.

BONUS VIDEO: Fitnes trener Miljan Ćirković - VEŽBA 4

(Espreso.co.rs/Dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.