ŽENE, OVO MORATE DA URADITE 7. DANA CIKLUSA: Može da vam SPASI ŽIVOT!
Samopregledom možete utvrditi da li na dojkama postoje promene, Foto: Profimedia

SAMOPREGLED ČUVA ŽIVOT!

ŽENE, OVO MORATE DA URADITE 7. DANA CIKLUSA: Može da vam SPASI ŽIVOT!

Kod žena s većim grudima je samopregled manje pouzdan

Objavljeno:

Samopregled je najbolje obaviti tokom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dela vrata.

Potrebno je da se pregledate između 6. i 10. dana menstrualnog ciklusa jer je tada dojka najmanje ‘čvornata’. Radite ga kružnim i dijagonalnim pokretima od bradavice uzduž dojke.

Tako možete upoznati tkivo dojki i lakše raspoznati promenu. Od pomoći može biti kampanja “Know Your Lemons” (“Upoznajte svoje limunove”) čija ilustracija se u oktobru, mesecu posvećenom borbi protiv raka dojke, deli po internetu. Na fotografiji limunovi ilustruju promene na dojci. Ipak te promene nisu početni stadijum. Najčešće promene su čvor, otvrdnuće ili zadebljanje koje se može napipati u dojci ili pazuhu.

Nekada se promene mogu uočiti na bradavici, njeno uvlačenje, osetljivost ili promena boje. Može se primetiti i da je deo kože dojke neravan ili uvučen, a ponekad čitava dojka može promeniti izgled i veličinu. Ipak, to je znak da je rak već prilično uznapredovao.

Rani rak obično ne uzrokuje bolove stoga je važno ići na preglede. Mamografija je najbolja metoda ranog otkrivanja raka dojke, a dobro je da se kombinuje s ultrazvukom.

Žene s pojavom raka u bližoj rodbini bi trebalo da idu na pregledd jednom godišnje

Mamografija je najbolja metoda ranog otkrivanja raka dojke
Mamografija je najbolja metoda ranog otkrivanja raka dojke foto: Profimedia

Najčešće metode pregleda su mamografija i ultrazvuk, a potrebno ih je uraditi jednom do dvaput godišnje. Ipak, žene s pojavom raka dojke u bližoj porodici ili one s lečenim rakom dojke na mamografiju i ultrazvuk bi trebale da idu jedanput godišnje. Mamografija je rendgensko snimanje dojki posebnim aparatom, a predstavlja najbolju metodu za rano otkrivanje raka.

Rizični fakor za oboljenje su godine i kasna menopauza

Među najznačajnijim rizicima za obolevanje od raka dojke su starija životna dob, rak dojke u porodici, genetika, trudnoća i druge. Ipak, najznačajniji rizični faktor nastanka raka dojke su godine. Rizik obolevanja neprestano se povećava od puberteta do 75.-80. godine života kada ostaje na istom nivou. Od svih zloćudnih tumora dojke 75-80% njih bude otkriveno kod žena starijih od 50 godina. Žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 12 godine i one koje imaju redovne menstruacije i nakon 55 godine imaju povećan rizik nastanka raka dojke.

Samopregledom je teže otkriti rak kod velikih grudi

Žene s velikim grudima imaju veći rizik otkrivanja bolesti u kasnijoj fazi bolesti, tvrde stručnjaci. Kod žena s većim grudima je samopregled manje pouzdan, a i klinički pregled otežan je čak i za iskusne lekare. Poseban rizik imaju žene s tzv. ‘gustim’ dojkama. Što je gustoća dojke veća, rizik je veći.

BONUS VIDEO: NIJE TRAMBOLINA ZA SVAKOGA! Pogotovo, ne za one koji ne umeju da zakopčaju pantalone. (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.