ČIPS I WC ŠOLJA IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO: Kad čujete ŠTA, POZLIĆE VAM ISTE SEKUNDE!
ČIPS I WC ŠOLJA IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO, Foto: Novi.ba

OPASNO

ČIPS I WC ŠOLJA IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO: Kad čujete ŠTA, POZLIĆE VAM ISTE SEKUNDE!

Retko ko je čuo za ovo, a informacija je i više nego korisna!

Objavljeno:

Čips se prvi put pojavio 1853. godine kada je kuhar Džordž Krum izgubio živce sa mušterijama koje su mu stalno vraćale prženi krompir jer je previše debelo isečen.

U svom besu, Krum je isekao krompir tanko kao papir, ispržio ga i tako nenamerno postao kreator čipsa kakvog danas poznajemo. Mnogo toga se promenilo od tog dana. Zahtevi za većom količinom čipsa, doveli su do toga da se sve više hemikalija koristi u proizvodnji čipsa.

Jedna od hemikalija je sodijum bisulfit koji se koristi kako bi suzbio rast bakterija na voću i povrću, nekoj morksoj hrani i vinu. Takođe, ova hemikalija se nalazi i u sredstvu za čišćenje toaleta. Nalazi se i u nekim od deterdženata za pranje sudova,a li je u većoj količini nađen i u čipsu.

Sodijum bisulfit reaguje tako što oslobađa sumpor dioksid gas, koji sprečava razvoj bakterija i promenu boje uzrokovane hemisjkom reakcijom. Koristi se u čipsu kako bi poboljšao njegovu dugotrajnost na policama u prodavnici i spriječio promenu boje.

Količine koje su pronađene u čipsu su potpuno bezbedne. Savetuje se svakako oprez proizvođačima. Ukoliko se koristi na svežim proizvodima koji sadrže vitamin B1 onda dovodi do njegovog uništenja. Iako se smatra bezopasnim, zabeleženo je par slučajeva kada je izazvao burniju reakciju kod ljudi koji su došliu kontakt sa njim.

Nažalost, proizvođači još uvek nisu uspeli da pronađu zamenu za ovu hemikaliju.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.