OVAJ VITAMIN TREBA DA VAM JE SVAKODNEVNO NA MENIJU: Jedite ovo voće i smanjite rizik od raka i srčanih oboljenja
Voće treba jesti sveže i čuvati ga na sobnoj temperaturi jer ono tada sadrži više tečnosti, Foto: Pixabay

isprobajte

OVAJ VITAMIN TREBA DA VAM JE SVAKODNEVNO NA MENIJU: Jedite ovo voće i smanjite rizik od raka i srčanih oboljenja

Citusno voće takođe pomaže u smanjenu nivoa holesterola

Objavljeno:
  • 6

Iako je poznato da vitamin C može da nam pomogne u borbi sa prehladama, ispostavilo se da konzumiranje citrusa svakog dana sprečava ozbiljna oboljenja, uključujući tumor i srčane bolesti.

U knjizi "Jedi bolje, živi duže: Shvati šta je potrebno tvom telu da bi ostalo zdravo" ("Eat Better, Live Longer: Understand What Your Body Needs to Stay Healthy’) stručnjaci za ishranu Sara Bruer i Džulijet Kelov ističu da je citrusno voće ključ dugog života, piše britanski Metro. Kako kažu, citrusi bi svakodnevno trebalo da se nađu na našem meniju, najbolje jedna pomorandža, mandarina, grejpfruit, limun ili limeta. Osim toga, voće treba jesti sveže i čuvati ga na sobnoj temperaturi jer ono tada sadrži više tečnosti. Nuticionistkinje takođe tvrde da kora sadrži mnogo više antioksidanata od soka, pa bi trebalo da je izrendamo i dodamo u jelo kako bismo poboljšali ukus hrane. Povećanjem unosa vitamina C u vašu ishranu ostvarićete različite koristi. Pre svega, on utiče na kolagen koji pomaže da obnovite tkiva, leči razna oštećenja na koži i čini je zdravijom i sjajnijom. Nuticionisti navode da je jedna studija sprovedena među ženama u Americi pronašla da veće uzimanje vitamina C smanjuje bore za 11 odsto. Vitamin C je takođe povezan sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja – jedna studija u kojoj je učestvovalo 115.000 odraslih osoba je pokazala da ljudi sa velikim unosom citusnog voća u svoju ishranu imaju 28 odsto smanjen rizik od nastanka infarkta.

Citusno voće takođe pomaže u smanjenu nivoa holesterola, te Sara i Džulijet preporučuju da jedete celu voćku umesto samog soka jer se hesperidin, supstanca koja je zaslužna za regulisanje holesteroma, nalazi upravo u beloj opni i kori. - Brojne studije su pronašle da ishrana u kojoj je u velikoj meri zastupljeno citusno voće štiti od mnogih oboljenja, uključujući rak, artritis, srčana oboljenja, kataraktra i dijabetes. Istraživanje sugeriše da citusi mogu da smanje rizik od zloćudnog tumora ždrela, grkljana, jezika, želuca za 40 do 50 odsto - zaključuju dr Bruer i dr Kelov.

Bonus video:

TALIJA - ČISTA PETICA, NEBO NI(JE) GRANICA: Da li i kako strah od otkaza utiče na nas

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media