umak od paradajza
VOLITE KEČAP ILI SOS OD PARADAJZA? Kad pročitate ovo, DOBRO ĆETE RAZMISLITI!
Kad je reč o umaku od paradajza ili drugim začinima, njihova nutritivna vrednost često se ignoriše, no čak i vrlo male količine umaka od paradajza mogu napraviti velike štete za liniju...
Kad je reč o umaku od paradajza ili drugim začinima, njihova nutritivna vrednost često se ignoriše, no čak i vrlo male količine umaka od paradajza mogu napraviti velike štete za liniju. Naime, samo jedna kašičica umaka od paradajza sadrži više šećera nego jedan keks ili čokoladica.
"Umak od paradajza sadrži puno šećera i soli i nema gotovo nikakvu nutritivnu vrednost", rekla je nutricionistica Kristen Beck za news.com.au. "Prosečna doza umaka od paradajza je oko 15 ml (3 kašičice) i obično odgovara jednoj kašičici šećera (glukoza i fruktoza)".
Kako bi dodali slatkoću paradajzu, mnogi brendovi koriste fruktozni kukuruzni sirup koji je loš za želudac, a može dovesti do povišenog nivoa insulina i debljanja.
Visoko fruktozni kukuruzni sirup, koji zovu i samo kukuruzni šećer, aditiv je, osim u umaku od paradajza i konzervisani paradajz, u mnogima gaziranim pićima, a radi se o jeftinijoj alternativi tradicionalnim šećerima koja dodaje blago slatki ukus hrani bez da joj značajno menja ukus. Uprkos tome što sadrže malo kalorija, oko 15 po kašičica, porcija umaka od paradajza obično će imati 160 mg natrijuma od 920 preporučenih.
Beck ističe da kada gledate listu sastojaka umaka od paradajza, već na prvi pogled izgleda jako loše.
"Prvi sastojak je pire od paradajza (oko 75%) koji možda zvuči zdravo, no morate se setiti da je svež paradajz zapravo 95 % vode. Kad je pripremljen u pireu, prirodni šećer postaje puno koncentriraniji. Iako šećeri koji se dobiju prirodno mogu zvučati zdravije, Svetska zdravstvena organizacija klasificira šećera iz koncentrata voća i povrća jednako kao sve ostale dodatne šećere", ističe.
Međutim, ima nešto i pozitivno oko umaka od paradajza, a to je da je pire od paradajza bogat izvor antioksidanta likopena, a njegova količina u umaku 10 puta je veća nego kod svežeg paradajza, kako je objasnila Beck.
"Likopen se povezuje sa smanjenim rizikom za oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate", dodaje.đ
BINUS VIDEO
(Espreso.co.rs / Večernji list)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!