TEŽI RAVNOTEŽI: Odlučili ste da vežbate – odakle krenuti?
Foto: Promo

NE ČEKAJTE!

TEŽI RAVNOTEŽI: Odlučili ste da vežbate – odakle krenuti?

Pre nego što počnete da vežbate, trebalo bi da proverite zdravstveno stanje organizma i prema tome odredite intezitet, formu i ciljeve fizičke aktivnosti

Objavljeno: 14:09h

Da li znate da je dokazano da 35 različitih oboljenja se direktno dovode u vezu sa fizičkom neaktivnošću?

Bavljenje fizičkom aktivnošću jedan je od najboljih načina za prevenciju gojaznosti, ali i brojnih drugih oboljenja koja nastaju kao posledica prekomerne težine i sedentarnog načina života. Pre nego što počnete da vežbate, trebalo bi da proverite zdravstveno stanje organizma i prema tome odredite intezitet, formu i ciljeve fizičke aktivnosti.

 Bavljenje fizičkom aktivnošću jedan je od najboljih načina za prevenciju gojaznosti, ali i brojnih drugih oboljenja
Bavljenje fizičkom aktivnošću jedan je od najboljih načina za prevenciju gojaznosti, ali i brojnih drugih oboljenja foto: Promo

Pravilno vežbanje zahteva postepen ulazak u fizičku aktivnost kako ne biste izazvali upalu mišića, ali i doveli sebe u potencijalan rizik od povreda koje bi napravile trajna oštećenja u organizmu.

Opšte preporuke za bavljenje fizičkom aktivnošću:

  1. 150 minuta umerene fizičke aktivnosti na nedeljnom nivou
  2. vežbe snage dva puta nedeljno (8-10 vežbi sa 8-12 ponavljanja svake vežbe)
  3. vežbe fleksibilnosti više od dva puta nedeljno (minimum 60 sekundi po vežbi)
  4. vežbe ravnoteže
Pravilno vežbanje zahteva postepen ulazak u fizičku aktivnost
Pravilno vežbanje zahteva postepen ulazak u fizičku aktivnost foto: Promo

Dobri primeri aerobnih aktivnosti su pešačenje, trčanje, ples, vožnja bicikla, planinarenje, vožnja rolera, plivanje, aerobik, veslanje, vežbanje na tzv. kardio spravama u fitnes klubu. Aerobne aktivnosti su od ključnog značaja za zdravlje srca i pluća, postizanje i očuvanje zdrave telesne težine, kao i prevenciju i kontrolu hroničnih bolesti, a vežbe opterećenja unapređuju zdravlje kostiju i držanje tela.

Kampanja Privredne komore Srbije – Udruženja za prehrambenu industriju „Teži ravnoteži“, kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih Ministarstva zdravlja Republike Srbije, namenjena je informisanju i edukaciji građana o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Više na www.teziravnotezi.rs

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.