GOJAZNOST JE OPASNA, PRVENSTVENO ZA ŽENE! Najgora posledica viška kilograma može da UGROZI život!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

GOJAZNOST JE OPASNA, PRVENSTVENO ZA ŽENE! Najgora posledica viška kilograma može da UGROZI život!

Gojaznost će do 2043. preoteti tron pušenju kao najčešćem uzroku karcinoma

Objavljeno:

O višku kilograma se uvek znalo da je loš za zdravlje, ali u poslednje vreme je sve više novih medicinski zanimljivih otkrića. Nedavno smo saznali kako gojazanost može da utiče na mozak, ali takođe ima posebni uticaj kad su u pitanju žene.

Karcinomi Gojaznost će do 2043. preoteti tron pušenju kao najčešćem uzroku karcinoma koji se može sprečiti kod žena u Velikoj Britaniji, navodi se tako u izveštaju organizacije Cancer Research UK, piše geek.hr. Danas se 12 odsto karcinoma kod žena povezuje sa pušenjem i 7 odsto sa gojaznošću. Ipak, smanjenjem broja pušača i porastom težine ta organizacija procenjuje kako će, uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina. Iako je gojaznost česta i među muškarcima veruje se da je kod žena snažniji pokretač karcinoma.

foto: Profimedia/Ilustracija

Inkontinencija Takođe, mlade i sredovečne gojazne žene imaju čak dvostruko veće izglede da pate od inkontinencije, utvrdili su australijski naučnici. U radu objavljenom u časopisu Obesity Reviews naučnici su pokazali da porastom težine rastu i šanse za nesposobnost zadržavanja urina. Tako žene s već umerenim viškom kilograma imaju 35 odsto veće šanse za inkontinenciju. Rizik kod gojaznih žena je dvostruko veći u odnosu na one žene koje su zdrave telesne težine. “Negativne zdravstvene posledice zbog inkontinencije su osećaj fizičke nelagode, miris i sram”, tvrdi Tajlom Lamerton sa Univerziteta Kvinslend. To posledično može uticati na “fizičku aktivnost, spavanje te lične odnose”, dodaje.

U pitanju je bila opsežna meta analiza postojećih studija. Proučena ranija istraživanja su sadržala podatke o težini i inkontinenciji i koja su obuhvatala 47.293 žene mlađe od 55 godina iz zemalja (Australija, Francuska, SAD, Danska, V. Britanija i Holandija). “Rezultati su pokazali kako višak kilograma izlaže riziku inkontinencije žene bez obzira na njihovu starost”, tvrdi Džean Klarks s medicinskog fakulteta Džon Hopkins u Baltimoreu. “Ljudi misle kako je to nešto što pogađa isključivo starije žene”, dodala je Klark. Procene su kako gotovo 50 odsto žena u nekom trenu života pati od inkontinencije, a svega manje od polovine potraži pomoć. “Žene kod kojih se kod gojatnosti razvije inkontinencija često taj problem reše nakon što izgube na težini”, objašnjava Klark.

BONUS VIDEO: OVI PSI INVALIDI SU NAM ODRŽALI LEKCIJU: Nikada, ali nikada ne odustajte u životu! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Geek.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media