SEDAM SIGNALA ZA UZBUNU: Ako ih primetite, ODMAH ZOVITE LEKARA, ova bolest je SMRTONOSNA!
Foto: Profimedia

PRIMETITE IH DOK NIJE KASNO!

SEDAM SIGNALA ZA UZBUNU: Ako ih primetite, ODMAH ZOVITE LEKARA, ova bolest je SMRTONOSNA!

Želudac je organ smešten u gornjem stomaku i ima vrlo značajnu ulogu

Objavljeno: 14:56h

Zloćudne tumore želuca nazivamo rakom želuca. Najčešći tip je adenokarcinom, dok su drugi oblici zloćudnih tumora želuca retki: limfom, želudačani sarkom i karcinoid.

Želudac je organ smešten u gornjem stomaku i ima vrlo značajnu ulogu: on meša hranu i oslobađa sokove koji pomažu u njenoj probavi. Nakon nekog vremena hrana se premešta dalje u tanko crevo.

Zloćudni tumor želuca

Adenokarcinom (rak želuca) nastaje u žlezdanom tkivu želudačane sluznice. Iako je njegova pojavnost u zapadnim zemljama u padu, on je još uvek jedan od najčešćih oblika raka.

Sveukupno petogodišnje preživljenje bolesnika s rakom želuca iznosi oko 30%. Tako nizak postotak uslovljen je relativno kasnim otkrivanjem kod mnogih, nakon što se rak već proširio i na druge organe. Kod bolesnika kod kojih se tumor nije proširio izvan želuca, petogodišnje preživljenje je oko 65%. Ako su zahvaćena okolna tkiva i lokalni limfni čvorovi preživljenje je 30%, a ako se pre postavljanja dijagnoze proširio u druge organe i delove tela, petogodišnje preživljenje iznosi 5%. Valja naglasiti da statističke podatke treba tumačiti s oprezom, jer se individualni tpk bolesti može značajno razlikovati.

Ko može da oboli od raka želuca?

Rizik pojave raka želuca raste sa životnom dobi; uglavnom su to osobe starije od 55 godina. Muškarci dva puta češće obolevaju od žena.

Dugotrajna infekcija Helikobakterijom koja živi na sluzokoži želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Rizik za pojavu raka je veći kod osoba koje u porodici imaju ili su imale obolelog rođaka, uz neke retke genetske poremećaje koji povećavaju rizik pojave raka želuca.

Ishrana s puno soli, što uključuje sušenu, dimljenu i usoljenu hranu, prethodno hirurško lečenje (resekcija želuca), pušenje i ekscesivno pijenje alkohola takođe povećavaju rizik za rak želuca.

Simptomi i dijagnoza raka želuca

Simptomi su u ranoj fazi bolesti uglavnom odsutni. Njenim napredovanjem mogu se javiti nelagoda i bol u stomaku, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, brza sitost, povraćanje krvi ili pojava crne stolice, neobjašnjivi gubitak telesne težine.

Simptomi su u ranoj fazi bolesti uglavnom odsutni
Simptomi su u ranoj fazi bolesti uglavnom odsutni foto: Printscreen/Noviživot.net

U dijagnostici prva analiza je gastroskopija sa bipsijom. Kod procene proširenosti bolesti koristi se ultrazvuk, kompjuterizovana tomografija, ponekad u kombinaciji s pozitronskom emisijskom tomografijom, magnetna rezonanca i nešto ređe laparoskopija – uvođenje mini kamere u trbušnu šupljinu.

Ta procena je važna u odabiru načina lečenja, a temelji se na proceni da li je tumor prodro kroz zid želuca, zahvaćenosti limfnih čvorova i pojavi metastaza u udaljenim organima.

Lečenje raka želuca

U fazi kad je tumor unutar zida želuca primenjuje se hirurško lečenje tj. odstranjenje većeg dela želuca ili celog želuca s okolnim limfnim čvorovima. Kod bolesnikakod kojih je tumor prodro kroz zid u okolno tkivo i zahvatio obližnje limfne čvorove, uz hirurško lečenje obvezno se sprovodi hemo i radioterapija (zračenje). Kod onih kod kojih bolest zahvata okolne organe ili se proširila u vidu metastaza, primenjuje se hemo i radioterapija s ciljem produženja bolesnikovog života, jer izlečenje nažalost nije moguće. Tzv. ciljana terapija kojom bi se novim lekovima učinkovitije delovalo na rak želuca, nažalost, do sada nije dala značajnijeg rezultata.

BONUS VIDEO: PAUK MU NE MOŽE NIŠTA, ALI KAKO ĆE SIĆI ODATLE?! Auto završio na vrhu bandere! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Ordinacija.večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.