MLEČNI ZUBI DECE UMRLE PRE 1.000 godina mogu da pomognu u borbi protiv GOJAZNOSTI, DIJABETESA I SRČANIH BOLESTI
Foto: Profimedia

možete li da verujete?

MLEČNI ZUBI DECE UMRLE PRE 1.000 godina mogu da pomognu u borbi protiv GOJAZNOSTI, DIJABETESA I SRČANIH BOLESTI

Za razliku od kostiju, zubi i dalje rastu i pružaju jasniju sliku o razvoju deteta pre rođenja

Objavljeno:

Mlečni zubi dece sahranjene u desetom veku u crkvenom dvorištu u engleskoj grofoviji Northemptonšir bolji su pokazatelj rizika od savremenih bolesti, kao što su gojaznost, dijabetes i srčana oboljenja, nego kosti, otkrivaju naučnici. Oni se nadaju da će im oni pomoći da identifikuju decu podložnu bolestima, kako bi se u prvim godinama njihovog života predupredio njihov nastanak.

Oni su analizirali dentin (čvrsto koštano tkivo ispod zubne gleđi) dece, čiji su ostaci iskopani u naselju Raunds Farnels, na obali reke Nin, koje je osnovano u šestom veku, a 300 godina kasnije izgrađena je crkvica, oko koje se nalazilo groblje.

Na osnovu analize istog zuba, uzetog od 18 dece i pet žena, stvorili su sliku o razvoju počev od poslednja tri meseca trudnoće. Na osnovu toga su dobili pokazatelj zdravstvenog stanja majke. Ovo je prvi put da su na taj način mereni podaci pre rođenja.

Poznato je da su ljudi koji su živeli u naselju bili pothranjeni.

Uticaj pothranjenosti ograničava rast kostiju, a samim tim i informacije na osnovu njihove analize.

Za razliku od kostiju, zubi i dalje rastu i pružaju jasniju sliku o razvoju deteta pre rođenja.

Dr Džulija Bomont, sa Fakulteta za arheološke i forenzičke nauke Univerziteta Bredford, kaže da bi to moglo da omogući zaštitu dece od gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca.

- Sve više stručnjaka se slaže da faktori kao što je mala težina na rođenju značajno povećavaju verovatnoću od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti, te da prvih 1.000 dana posle začeća utvrđuju individualni "model".

Analizirajući mlečne zube savremene dece na isti način kao što smo analizirali anglosaksonske kosture, možemo da izmerimo iste vrednosti i prepoznamo faktore rizika s kojima ćemo se suočiti u kasnijem životu, a samim tim omogućimo primenu mera kako bismo takve rizike ublažili - kaže ona.

(Espreso.co.rs / Express.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.