NESNOSNO VAS BOLI VRAT? TRUDNICE, U OZBILJNIM STE BOLOVIMA? Rešenje za vas postoji i nadomak je ruke! (FOTO)
Foto: kiropraktikacentar.com

reč stručnjaka

NESNOSNO VAS BOLI VRAT? TRUDNICE, U OZBILJNIM STE BOLOVIMA? Rešenje za vas postoji i nadomak je ruke! (FOTO)

Koreni današnje kiropraktike nalaze se u tradicionalnoj kineskoj medicini, prema kojoj struktura svakog tela određuje njegovu funkciju

Objavljeno: 11:12h

Kiropraktika je integrativna grana medicine koja se praktično bavi kičmenim stubom (90 odsto), a ostalih deset procenata ostalim

meritornim zglobovima.

Ona je bazirana na terapiji pokretom i njen cilj je vraćanje svih zglobnih površina u njihove idealne položaje i time praktično vraćanje normalne funkcije svakog zgloba, što ima uticaja i na sva ostala tkiva.

Zadatak kiropraktora je da uoči blok, da ga manipulativnom tehnikom otkloni, samim tim otkloni energetski blok na određenom nivou, te da se nakon toga telu pruži mogućnost da organizam otpočne prirodni proces samoizlečenja.

Kiropraktika
Kiropraktika foto: Promo

Kako navodi kiropraktor i dipl. fizioterapeut Vladan Jovićević iz ordinacije Centar, kiropraktika se razlikuje od ostalih grana medicine zato što je direktna i ne uključuje medikamente odnosno lekove u najvećem broju slučajeva.

Terapija je pokretom i može se primenjivati kod trudinica sem kod visokorizičnih trudnoća.

Uglavnom, kiropraktika se kod svih trudnica može bezbedno koristiti i u tom smislu apsolutno daje rezultate.

Kiropraktika se može koristiti i kod pacijenata s karcinomom i kod pacijenata s drugim ozbiljnim bolestima, jer se način rada prilagođava opštem zdravstvenom stanju, a jedine kontraindikacije za kiropraktiku jesu prelomi. Umerena kiropratika koja rasterećuje zglobove praktično olakšava pacijentikanjama koje imaju uznapredovalu osteoporozu", kaže Vladan Jovićević.

Poznato je da u srpskom narodu vlada uverenje da su kiropraktičari uvek posmatrani kao nekakvi kostolomci. Međutim, kao i u svakom poslu, uvek postoje dve strane medalje.

Imate medicinski edukovane stručnjake koji se kiropraktikom bave iz medicinskog ugla i koji su potpuno obrazovani medicinski da bi mogli da primenjuju procedure koje su više nego pozitivne i bezbedne na onaj način na koji medicina propagira, znači, primarno da se ne naškodi pacijentu", objašnjava Jovićević.

Problem je u tome što ima dosta narodnih kostolomaca koji poseduju neko znanje o kiropraktici, ali se time bave na ne tako bezbedan način po pacijente.

Tehniku može svako da nauči, ali nije suština u tehnici već u tome da se zna kad, kako i na koji način bezbedno primeniti na pacijenta.

Tehnika, kiropraktika
Tehnika, kiropraktika foto: promo

U širokoj populaciji je prisutna, nazovimo je bolest ili stanje diskus hernija, a to je praktično bolest modernog doba. Oštećenje direktno utiče na funkciju kičme i može izazvati raznorazne tegobe, pacijent može imati izuzetne bolove u kretanju, neurološke ispade kad mu slabe određeni ekstremiteti i to je najčeće stanje koje se tretira ne samo kod nas, nego i u svetu", navodi Jovićević.

Naravno, uz to se uvek navode i degenerativne promene u narodu poznate kao spondiloza i stanja koja su vezana za zglobove, rame, lakat, koleno. Tamo gde su prisutni upalni, degenerativni procesi ili lagana pomeranja, kiropraktika bi trebalo da bude procedura broj jedan, jer bi se pacijent mnogo brže oporavio.

Situacija je takva da se diskus hernija s ozbiljnim kliničkim stanjima javlja i

kod veoma mladih pacijenata.

Imamo pacijente od 14-15 godina s diskus hernijom što je vrlo ozbiljna situacija, potpuni nedostatak fizičke aktivnosti, preterano puno vremena provedeno za kompjuterima, ozbiljno smanjivanje fizičke aktivnosti, što pravi predisponiranje ka povređivanju posebno kičmenog stuba i to je ono što je za mlade najrizičnije", kaže dr Vladan.

Doktor navodi da mlađa populacija ima prilično loše držanje što je preduslov za

za razvoj negativnih promena jer manjak fizičke aktivnosti, nedostatak kretanja i bavljenja bazičnom fizičkom aktivnošću dovode do razlitih problema i tegoba.

Kiropraktika
Kiropraktikafoto: Promo

Kiropraktika jeste u stvari pravi izbor jer je jedina bezbedna. Bezbedna je i za majku i za plod zato što je terapija pokret. U toku trudnoće isključivo možemo raditi samo kiropraktiku određenim istezanjem, vežbama i tu se opet naravno vezujemo za pokret. Mnoge trudnice imaju probleme, a da ni same ne znaju uzrok i moja intencija je da pokušam da na svaki način dajem informacije da je kiropraktika za njih apsolutno bezbedno i jedino pravo rešenje", ističe Vladan Jovićević.

Doktor savetuje da bi pacijenti trebalo da budu aktivniji (ne misli na teretanu već na intenzivno bavljenje fizičkom aktivnošću i sportom poput plivanja), a preporučljiva je šetnja, kao i istezanje.

Kiropraktika istezanje
Kiropraktika istezanje foto: Promo

Istezanje je ono što je najvažnije, što niko ne voli, a vraća nam pokretljivost. Ne pravimo dovoljno pokreta u svim segmentima, dakle u svim zlobovima u toku dana i onda neki od njih počinju da gube tu pokretljivost, što je uvod u početak problema. Suština funkcije ljudskog tela u fizičkom smislu jeste pokret mi moramo imati maksimalnu pokretljivost u svakom zglobu, naročito u kičmenom stubu koji je osnovna, esencija funkcije", zaključuje Jovićević.

Postoji jako puno pacijenata koji čekaju i trpe bolove, a uz to piju određene lekove za bol i time ne dobijaju ništa već samo prolongiraju problem koji se kasnije mnogo teže leči.

Bonus video

Prof. dr Aleksandar Đukić endokrinolog, Klinički centar Kragujevac – o lečenju varijabilnosti glikemije!

(Jovana Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.