OVO MOŽE DA PROMENI VAŠU KRVNU GRUPU! Naučnici došli do zapanjujućeg otkrića, ali BUDITE OPREZNI!
Foto: Petar Lazović

značajno

OVO MOŽE DA PROMENI VAŠU KRVNU GRUPU! Naučnici došli do zapanjujućeg otkrića, ali BUDITE OPREZNI!

Transfuzija krvi neće biti ista

Objavljeno:

Naučnici su objavili da su u laboratorijskim testiranjima otkrili siguran način promene krvne grupe davaoca krvi u univerzalni tip "0" koji je često potreban u hitnim transfuzijskim slučajevima. Oni su objasnili da su u laboratorijskim testiranjima koristili enzime što ih stvaraju crevne bakterije i njima su uspeli da transformišu krvnu grupu A u krvnu grupu 0. Enzim je svaki protein koji je u stanju da katalizuje neku biokhmijsku reakciju u živim organizmima, piše BBC.

Naučnici sa britanske Kolumbije kažu da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro. Objasnili su da su uz pomoć enzima iz crevnih bakterija uspeli da uklone antigene s površine crvenih krvnih ćelija (eritrocita) davaoca krvi, prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe 0.

Njihovo uklanjanje u ovom je procesu izuzetno je važno jer spomenuti antigeni mogu prouzrokovati kobnu imunu reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imuni sistem primaoca krvi "pomisliti" da davalac s krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i neće je napasti misleći da je strano telo.

U vanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za proveru krvne grupe pacijenta kojemu je hitno potrebna krv, zbog čega transfuzijske službe na zalihi moraju imati osiguranu dovoljnu količinu krvne grupe 0.

Zamisao o promeni krvne grupe uz pomoć enzima nije novost. Naučnici na tome rade već neko vreme. Jedan od njih, Stiven Viters, koji je rezultate istraživanja iznio na kongresu Američkog udruženja hemičara i biohemičara u Bostonu, objasnio je kako se pokazalo da su enzimi crevnih bakterija najuspešniji u ovom procesu.

- Optimističan sam jer imamo vrlo zanimljivog 'kandidata' kojim se darovana krv može pretvoriti u tip 0. Naravno, pred nama je još puno kliničkih istraživanja koje moramo obaviti da bismo bili sigurni kako neće biti nikakvih štetnih posledica, no zasad sve izgleda obećavajuće - kazao je Viters.

Kako ne bi došlo do neželjenih i kobnih posledica i potencijalnog smrtnog ishoda u slučaju davanja "pogrešne" krvne grupe naučnici su podsetili na nekoliko činjenica, prenosi Live Science.

Četiri su glavne krvne grupe: 0, A, B i AB.

A grupa može donirati A i AB krvnoj grupi, ali može primati A i 0 grupu.

B grupa može donirati B i AB krvnoj grupi, ali može primati B i 0 grupu.

AB grupa može donirati samo AB krvnoj grupi, a može primati krv od sve četiri krvne grupe.

0 grupa može donirati svima, ali može primiti samo krv osobe s 0 krvnom grupom.

Krvne grupe su nasledne i nepromenjive karakteristike našeg organizma.

Krvna grupa 0 je "univerzalni donor" jer nema antigena na svojim staničnim membranama. Odnosno, u eritrocitima krvne grupe 0 nema nikakvog faktora koji bi razarao tuđu krv pa ljudi te grupe mogu donirati krv svima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.