Ako vam NOKTI STALNO PUCAJU I LISTAJU SE TO MOŽE BITI JAKO LOŠ ZNAK: Uradite OVO odmah, jer ste u OPASNOSTI!
Foto: Stock

prirodno do zdravog organizma

Ako vam NOKTI STALNO PUCAJU I LISTAJU SE TO MOŽE BITI JAKO LOŠ ZNAK: Uradite OVO odmah, jer ste u OPASNOSTI!

Nedostatak mangana može da prouzrokuje teška oboljenja

Objavljeno:

Mangan je vjerovatno jedan od najosnovnijih minerala u našem telu.

Neke od najznačajnijih prednosti mangana su održavanje zdravlja kostiju, stvaranje važnih enzima za izgradnju kostiju i njegovo delovanje kao koenzim koji sudeluje u metaboličkim procesima.

Osim toga, mangan sudeluje u formaciji vezivnog tkiva, apsorpciji kalcija, pravilnom funkcioniranju štitnjače, regulaciji spolnih hormona, regulaciji razine šećera u krvi, razgradnji masti i ugljenih hidrata.

Ovo su simptomi koji ukazuju na deficit mangana:

Slabost;

Gubitak sluha; Vrtoglavica;

Povraćanje; Mučnina; Slabi nokti i kosa.

Sa druge strane, ako je nedostatak ozbiljan, to će prouzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme poput paralize, neplodnosti, napada i gubitka vida.

Najbolje rešenje za izbegavanje svih ovih opasnih zdravstvenih problema jeste da u vašoj ishrani dnevno koristite mangan.

Semenke i orasi - svakodnevno treba konzumirati makadamije, lješnjake, orahe, jer su oni najbolji izvor mangana. Štaviše, oni su takođe bogat izvor magnezijuma, bakra, vitamina E i vlakana.

Morski plodovi - najbogatiji izvor mangana su rakovi i dagnje. Pored mangana, oni su takođe bogati esencijalnim amino kiselinama, vitaminima B i omega 3s.

Cela zrna - kinoa, bulgarija, smeđa riža, ovsena kaša i proso smanjuju rizik od srčanih bolesti, neke vrste karcinoma i dijabetesa tipa 2.

Spanać - tamno lisnato povrće jedna je od najzdravijih namirnica na planeti, jer samo jedna šolja špinata sadrži više od 2 puta dnevne preporučene vrijednosti vitamina A i čak 6 puta više vitamina K.

Crni čaj - najlakši način da dobijete dovoljno mangana je piti šolju crnog čaja, što je također korisno za kosti i srce.

Bonus video:

Igor Ćuzović - Gostovanje na TV Prvoj

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.