EVO KAKO DA POMOGNETE SAMI SEBI! U ovom delu dana  rane zarastaju brže za čak 60 posto!
Foto: Shutterstock

Naučnici otkrili

EVO KAKO DA POMOGNETE SAMI SEBI! U ovom delu dana rane zarastaju brže za čak 60 posto!

Rezultati najnovije studije otkrivaju koliko je važan značaj biološkog sata i koliko utiče na organizam

Objavljeno:

Otkriće bi se moglo iskoristiti i primeniti u operativnim zahvatima i omogućiti otkrivanje novih načina lečenja koji će ubrzati izlečenje, kažu naučnici iz Laboratorije za molekularnu biologiju koji su rezultate istraživanja objavili u američkom stručnom časopisu Science Translational Medicine.

Britanski naučnici su prvi ukazali na to na koji način unutrašnji biološki sat utiče na zarastanje rana.

Ljudski organizam je evoluirao

Unutarnji biološki sat čini niz bioloških ritmova unutar određenog perioda definisanog kao vreme potrebno da završi jedan ciklus od 24 sata, koliko treba Zemlji da se okrene oko svoje ose tako da ljudima omogućuje da se prilagode na različite delove dana i noći.

Biološki ritam je endogena pojava, što znači da započinje iznutra i samoodrživ je kako bi mogao održavati organizam pojedinca u istom stanju. On omogućuje i ravnotežu potrebe za snom i hranom.

Razlog bržeg zarastanja

Testiranja obavljena u laboratoriju na stanicama ljudske kože, fibroblastima i keratinocitima (najbrojnijim stanicama epidermisa i folikula dlake, odgovornima za sintezu keratina koja se odvija u rožnatom sloju ili u stabljici dlake), pokazala su da su tokom dnevnog ciklusa biološkog sata, rane zacelivale gotovo dvaput brže.

Rezultat studije bio je isti i u slučaju opekotina i njihovog zarastanja. Istraživanje sprovedeno na 118 pacijenata s opekotinama je pokazalo da im je, ako su nastale tokom noći, tačnije između 20.00 i 8.00 sati, trebalo 60 posto više vremena da zarastu.

Nakon 28 dana takve su rane zarastale u 95 posto slučajeva, u poređenju za samo 17 dana ako su opekotine nastale između 8.00 i 20.00 sati, kazali su naučnici.

Glavni razlog bržeg zarastanja je puno brže premeštanje stanica kože prema povređenom mestu tokom dana. U stanicama se brže proizvode proteini, koji imaju ključnu ulogu uzarastanju rane.

Treba napomenuti i da se rana “popravlja” vezivnim tkivom. Da bi zarasla, telo proizvodi veliku količinu kolagena koje obnavlja razderano ili oštećeno tkivo.

Bonus video

MRZELA SAM SVOJE TELO: Želela sam ravan stomak i silikone, ali sam zbog ćerke odustala!

(Espreso.co.rs / Alternativno.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.