JOŠ JEDAN MIT PADA U VODU: Šolja kafe ne pomaže mamurluku!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA

JOŠ JEDAN MIT PADA U VODU: Šolja kafe ne pomaže mamurluku!

Profesor Toni Mos sa londonskog Univerziteta "South Bank" je rekao da kafa ne pomaže u smanjivanju alkohola u krvi

Objavljeno:

U slučaju da vam zatreba, pred polazak na posao, treba da znate da kofein ipak ne uklanja tragove preteranog alkohola od prethodne večeri. Bilo da se radi o teškoj noći što se tiče alkohola ili o nekoliko čaša za večerom, mnogi će posegnuti za šoljom kafe kako bi im pomogla sa posledicama sinoćnjeg ludovanja.

Ali, dok se mi nadamo da će nam kofein pomoći da se otreznimo, naučnici kažu da ipak neće biti neke prevelike razlike. Profesor Toni Mos sa londonskog Univerziteta "South Bank" je rekao da kafa ne pomaže u smanjivanju alkohola u krvi.

Umesto toga, profesor sugeriše da iako se osećate više oprezno od kofeina, vaša koordinacija ruku, očiju i druge motoričke sposobnosti će ostati pod uticajem alkohola u vašem sistemu. Da bi tu svoju teoriju potvrdio, profesor Mos je pozvao petoro učenika u kontrolisane uslove u pabu gde je svaki od njih naručio votku i tonik koji sadrže dovoljno alkohola na temelju individualne visine i težine ispitanika kako bi se osećali pripito.

Tada je svaki od ispitanika dobio jednostavan test koordinacije očiju i ruku u kojem su morali da upravljaju metalnom žicom okolo metalnog obruča bez dodirivanja. I svi su pali na tom zadatku.

Nakon što su popili šoljicu jake kafe, učesnici su se osećali opreznije i želeli su da ponovo urade test, ali su kao i prvog puta pali. Testirajući količinu alkohola u njihovoj krvi, Mos je otkrio da se nije promenio nivo alkohola nakon ispijanja kafe i da je najbolji način trežnjenja - čekanje.

- Znamo iz šireg istraživanja da kafa nije protivotrov alkoholu. Kafa je stimulans koji će preokrenuti osećaj laganog umora kako se alkohol u krvi smanjuje. A jedino što će pomoći u pogledu trežnjenja je vreme - kaže Mos.

Na primer, telu odrasle osobe koja je popila veliku čašu vina (250 ml), bi otprilike trebalo tri sata da bi alkohol izašao iz organizma, dok telu trebaju dva sata kako bi se rešilo jednog piva.

Bonus video

Pet proizvoda za koje mislite da su zdravi!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.