NOVO ISTRAŽIVANJE
OMEGA 3 KISELINE NISU TOLIKO DOBRE ZA SRCE! Doktori razbili veliku ZABLUDU!
Istraživanje se bavilo isključivo dodacima, a ne omega 3 masnim kiselinama direktno iz ribe
Mnogi ljudi uzimaju omega 3 kiseline iz ribljih proizvoda, kako bi imali za zdravo srce, ali stručnjaci kažu da to jedno s drugim ima jako malo veze.
Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su takvi dodaci sprečili bolest srca, piše BBC.
Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja ovih masnih kiselina ima tek svaka hiljadita osoba. Ali, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao deo zdrave ishrane.
Istraživanje se bavilo isključivo dodacima, a ne omega 3 masnim kiselinama direktno iz ribe. Naučnici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput nedeljo, od čega bi jednom trebalo da konzumiraju masnu ribu poput lososa, tune ili skuše. Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mleka, jogurta i hleba. Ali, kada je reč o dodacima dobijenim iz ribljeg ulja, dr. Li Huper sa univerziteta Isl Anglija kaže:
- Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvreženom verovanju da dodaci omege 3 štite srce.
Profesor Tom Sanders, nutricionista s King's koledža u Londonu ističe da važeće smernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti podstiču konzumaciju ribe, više nego uzimanje dodataka.
- Ova studija ne pruža dokaze da bi smernice trebalo da se menjaju - rekao je.
Tim Čiko, kardiolog sa univerziteta Šefild kaže:
- Nekada su pacijentima koji su doživeli srčani udar prepisivani ti dodaci. Ali, svima koji ih kupuju savetujem da svoj novac radije potroše na povrće.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/Večernji.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!