NEKI LJUDI BI TREBALO DA JEDU ZRELE BANANE, A NEKI ZELENE: U koju grupu vi spadate?
Foto: AP/Gene Puskar

proverite

NEKI LJUDI BI TREBALO DA JEDU ZRELE BANANE, A NEKI ZELENE: U koju grupu vi spadate?

Sve ima svoje prednosti, tvrde nutricionisti

Objavljeno:

Rijanon Lambert, britanska nutricionistkinja, kaže da su su banane, bez obzira da li su zelenkaste ili jako zrele, odličan izvor kalijuma i drugih hranjivih supstanci. Ona tvrdi da se ne može reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene probleme.

Evo zašto neki ljudi biraju one jako zrele sa smeđim tačkicama dok su drugima draže pomalo zelenkaste:

Nedovoljno zrele banane

One sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebalo bi da biraju one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, skrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo skrob je odgovoran za duži osećaj sitosti.

- Istraživanja pokazuju da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 odsto ugljenih hidrata koji se, kako banane dozrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane - objasnila je Lambert, a prenosi Insider.

Jako zrele banane

One se lakše vare i bolja su opcija za ljude koji imaju problema sa varenjem.

- Nedovoljno zrele banane sadrže spomenuti rezistentni skrob koji ljudi ne mogu da svare, ako može biti dobar kao što su i dobre crevne bakterije. To je vrsta skrobnog materijala s kojim bakterije žele da se hrane - kaže Nikolas Gilit, direktor instituta "Dole Nutrition" koji se bavi istraživanjima vezanim za ishranu.

- Kada se otporni skrob menja u jednostavan šećer, a banana postaje zrelija, tako postaje i lakše svariva za prosečnu osob - dodaje nutricionistkinja.

Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, zdravija je za naše telo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalijum i antioksidanse.

Potpuno smeđe banane

One su prepune antioksidansa. Kada su banane gotovo skroz smeđe ili kompletno smeđe, one su u osnovi pune šećera koji je nastao od skroba. Slađe su, zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača. Takođe, hlorofil u njima je poprimio novi oblik.

- Upravo ova razgradnja hlorofila je razlog zašto se nivo antioksidansa povećava kada su banane starije. Dakle, potpuno smeđa banana je antioksidativna elektrana - piše u članku koji je objavio Univerzitet Spoon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.