Neverovatno koristi: OVA NAMIRNICA ČISTI CREVA I KRV OD OTROVA I MASNOĆA!
Foto: AP Digital Vision

RECEPT

Neverovatno koristi: OVA NAMIRNICA ČISTI CREVA I KRV OD OTROVA I MASNOĆA!

Pšenične mekinje imaju laksativno delovanje pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je divertikularna upala debelog creva.

Objavljeno:

Pšenične mekinje se dobijaju iz spoljnje ljuske zrna pšenice. Naime, strukturu pšeničnog zrna čine omotač (vanjski deo), endosperm (unutrašnji deo) i klica. Mlevenjem u mlinu omotač daje zrno, a endosperm brašno.

Pšenične mekinje su bogate celulozom, vlaknima, mineralima i vitaminima. Istovremeno, prirodno sadrže malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor belančevina i gvožđa, magnezijuma, fosfora i selena, kao i tiamina (vitamina B1).

Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvorljiva. Dijetalna vlakna moraju biti obavezan deo zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje.

Pšenica
Pšenica foto: Pixabay

Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz creva. Lekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se mešati sa jogurtom ili mlekom, voćnim sokovima.

Ilustracija
Ilustracija foto: Thinkstock

Pšenične mekinje imaju laksativno delovanje pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je divertikularna upala debelog creva. Hrana bogata vlaknima takođe će smanjiti rizik od pojave raka dojke.

Jedan broj istraživanja pokazao je da je antioksidativna aktivnost i moć fenola iz celih žitarica veoma slična onoj u voću i povrću. Antioksidanti štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Mekinje od pšenice pokazale su i djelovanje koje sprečava rak debelog creva. Smanjuju nivo žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da podstiču ovaj tip kancera.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.