OTKRIVEN TAJNI RUSKI RECEPT: Napravite ovaj napitak i CIGARETE će postati PROŠLOST!
Foto: Profimedia

vredi pokušati

OTKRIVEN TAJNI RUSKI RECEPT: Napravite ovaj napitak i CIGARETE će postati PROŠLOST!

Od njega se spravljaju kaše, eliksiri, tinkture, melemi, obloge i kupke

Objavljeno:

Bez obzira na to da li se koristi za snižavanje nivoa šećera ili holesterola, ovas daje podjednako dobre rezultate. Rusi ga često jedu da se reše viška kilograma ili prehlade. Ovas se tradicionalno koristi u ruskoj narodnoj medicini.

Od njega se spravljaju kaše, eliksiri, tinkture, melemi, obloge i kupke. Rusi veruju da ovas čisti organizam, normalizuje pritisak i nivo šećera u krvi, ublažava nesanicu, ekcem i znojenje, čisti creva, bubrege i pluća, pomaže kod odvikavanja od pušenja…

Ovas
Ovas foto: Pixabay

U Rusiji su veoma popularne i parne kupke od ovsa, koje su vrlo blagotvorne kod reumatizma, metaboličkih poremećaja i gihta. Naročito je popularna kaša koja se pravi od ovsa i mleka, a preporučuje se kod prehlade i gripa. Narodna medicina predlaže korišćenje ovsa i u borbi s viškom kilograma jer ova žitarica poboljšava pokretljivost creva, normalizuje stolicu i ubrzava metaboličke procese.

Njegova lekovita svojstva poznata su i ljudima koji pate od dijabetesa.

Doprinosi da se normalizuje šećer u krvi, ne samo kod već utvrđene dijagnoze nego i u onim slučajevima kada se bolest još nije ispoljila, ali postoji predispozicija za njen razvoj.

– U odnosu na ostala žita, ovas sadrži više celuloze, oko deset odsto. Sluzave materije ovsa, koje su nosioci njegovih dijetetskih osobina, dokazano utiču na smanjenje nivoa holesterola, naročito onog štetnog, LDL-a. Da bi se smanjio nivo holesterola, trebalo bi svakodnevno unositi 60 grama ovsenih mekinja ili pahuljica – ističe Jasna Vujičić, nutricionista-dijetetičar.

U pola litre ključalog mleka stavite pet kašika ovsenih pahuljica. Kuvajte pet minuta, sklonite sa šporeta. Kad se prohladi, dodajte kašiku meda, suvo voće ili cimet.

NAPITAK PROTIV PUŠENJA

Uzmite 50 g ovsenih zrna i isto toliko ječma, prosa i raži. Sipajte dve čaše vode, stavite na vatru i pustite da proključa, pa isključite šporet. Ostavite na vatri još 10 minuta. Zatim sve ulijte u termos i ostavite da stoji 12 sati. Uzimajte 100 ml ovog napitka tri puta dnevno sve dok se ne javi averzija prema pušenju.

KUPKA UBLAŽAVA REUMATSKE TEGOBE

Sipajte u veći lonac 500 g pupoljaka bora, pa ih prelijte sa 5 l vode i kuvajte 30 minuta. Procedite i sipajte u vodu za kupanje.

LOVOR OTKLANJA BOL U NOGAMA

Dve šolje lovorovog lista usitnite, pa ih prelijte litrom ključale vode. Dodajte jednu šolju suncokretovog ulja i pustite da uvri. Nakon pola minuta skinite s vatre, ostavite da odstoji 15 minuta, pa dodajte pet kašika senfa u prahu.

Lovorov list
Lovorov list foto: Profimedia

Uveče ubacite dvetri kašike ove smese na tri litre vode, sipajte u kadicu i držite u njoj noge 15 minuta. Nakon toga samo obrišite noge i obujte pamučne čarape.

Bonus video: OBILNE PADAVINE U BEOGRADU: Semafori ne rade zbog kiše (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.