10 MITOVA O ŽENSKOM POLNOM ORGANU: Kada ih pročitate, shvatićete da ste i vi SIGURNO verovale u njih!
Foto: Profimedia

MOŽETE DA ODAHNETE

10 MITOVA O ŽENSKOM POLNOM ORGANU: Kada ih pročitate, shvatićete da ste i vi SIGURNO verovale u njih!

Ne verujte u sve što čujete

Objavljeno:

Razne priče o vaginama prenose se generacijama. Od priči iz dvadesetog veka kada se ženama govorilo da moraju da ispiraju vaginu, do modernog vremena u kome razni gurui u vaginu stavljaju kuglice od žada i kapsule sa šljokicama, mitovi o tome šta treba raditi su razni.

Razne priče govore o tome šta je dobro, a šta ne za vaginu ili šta je moguće, a šta ne. I dok je lako nasmejati se nekim primerima i odmahnuti rukom, do problema dolazi kada ljudi počnu da veruju u nešto što je samo priča, jer to može na njihovo zdravlje da ostavi opasne posledice.

Upravo zbog toga ekipa "Insidera" razgovarala je s ginekološkinjom Alisom Dvejk, autorkom knjige-vodiča za vaginalno zdravlje, kako bi s njom razjasnili neke mitove o vaginama koji mogu uticati na reproduktivno zdravlje.

Ovo je 10 mitova o vaginama u koje možete da prestanete da verujete:

1. Vaginu morate da perete posebnim proizvodima

Ne morate. Vagina se sama čisti.

"Nadam se da ćemo za vreme mog života razbiti mit da je vagina odvratno mesto. To je najveći mit po meni", rekla je doktorka Dvek.

Već decenijama proizvođači higijenskih proizvoda za žene iskorišćavaju seksistički mit da su vagine same po sebi prljave i da ih stoga treba prati parfimisanim kupkama, maramicama i sličnim sredstvima. Istina je da se vagina sama čisti, a dodavanje proizvoda s jakim mirisom zapravo može napraviti više štete nego koristi.

"Kada nezi dodate puno proizvoda s mirisima, posebno maramice ili kupke, tada remetite prirodnu ravnotežu mikroba koji treba da budu u vagini", rekla je ginekološkinja Dvajt. Dodala je da ti proizvodi mogu izazvati iritaciju i svrab i tako povećati šansu za gljivične ili bakterijske infekcije.

2. Tampon se može izgubiti u telu

Ovo tehnički nije moguće, a doktorka je objasnila da je otvor grlića maternice premali da bi se kroz njega provukao tampon.

"Ipak, žene često zaborave da izvade tampon, ili im se pomeri preduboko u vaginu. Kada se to desi, končić koji je na tamponu pomeri se zajedno s njim i tada se dešava da žene ne mogu da ga pronađu", rekla je doktorka i poručila da u ordinaciji to lako prepoznaju.

"Nekada nam dođu pacijentkinje koje kažu da osete neobičan miris iz vagine za koji ne znaju od čega dolazi. Ipak, mi već iz hodnika prepoznajemo da se radi o tamponu koji je tamo već neko vreme. To nije tako neobično", rekla je doktorka.

Tampon ne može da se zaglavi u telu
Tampon ne može da se zaglavi u telu foto: profimedia

3. Gljivičnu infekciju možete izlečiti jogurtom ili belim lukom

Ne možete. Uopšte, nije dobro stavljati hranu u vaginu, poručila je doktorka.

Peckanje i svrab simptomi su gljivične infekcije koju najčešće uzrokuje prevelika količina kandide u vagini. Lekovi protiv gljivica su najefektivniji način lečenja infekcije, ali razni izvori na internetu tvrde da se infekcija može rešiti i prirodnim lekovima poput belog luka ili jogurta.

Doktorka Dvejkk objasnila je da ovo nije dokazana metoda.

Dodala je ipak da jogurt može pomoći pri ublažavanju simptoma jer daje osećaj hlađenja, ali nema posebnu moć borbe protiv gljivica.

4. Svaki put kada vas dole zasvrbi - znači da imate gljivičnu infekciju

Ovo nije tačno. Doktorka Dvejk objasnila je da većina žena pomisli da se radi o gljivičnoj infekciji, ali i dodala da to ne mora biti tačno.

Hormonske promene, iritacija izazvana proizvodima koje koristite ili stidne uši mogu izazvati svrab. Zato je najpreporučljivije posetiti ginekologa pre nego što sami potražite lek u apoteci, misleći da se radi o gljivičnoj infekciji.

5. Iscedak znači da nešto nije u redu

"Iscedak je normalan posebno za vreme ovulacije, tada dolazi do najviše sekreta. Kod nekih žena dolazi i do pojave iscetka neposredno pred menstruaciju. Dakle, većina žena će s godinama znati što je normalno u njihovu ciklusu", rekla je.

Ipak, dodala je i da žene u menopauzi, pušačice i žene koje piju tablete za kontracepciju ili antihistamine mogu imati manji iscedak. Ipak, ono što je ključno je utvrditi šta je normalno za vas, a kada primetite promene poput neobičnog mirisa ili boje, posetite ginekologa.

"Ako imate veliku količinu sasušenog iscetka na gaćicama svakog dana ili ako osećate da svaki dan morate nositi mali uložak, posetite ginekologa", dodala je doktorka.

Ukoliko je iscedak drugačiji nego inače posetite ginekologa
Ukoliko je iscedak drugačiji nego inače posetite ginekologa foto: Stock

6. Možete se napiti ako u vaginu stavite tampon natopljen u alkohol

Tim istražitelja otkrio je 2014. godine da tampon ne može upiti dovoljno alkohola da biste se napili. Oni su u svom istraživanju u alkohol natapali različite tampone u određenom vremenu i merili koliko su alkohola upili.

Zaključili su da teško kliničko opijanje nije moguće tako. Prvo su testirali tampone s aplikatorima, a potom one bez aplikatora. Kod tampona bez aplikatora koji se više natopio alkoholom, ginekološkinja jan Gunter istaka je da je gotovo nemoguće umetnuti u vaginu natopljeni tampon a da najveći deo alkohola iz njega iscedite.

To nemojte ni pokušavati.

"Ne pokušavajte ovo kod kuće", rekla je doktorica Dvejk. "Verovatno bi ovo peklo", dodala je.

7. Nešto nije u redu ako ne doživite vaginalni orgazam za vreme seksa

Većina žena ne doživljava vaginalni orgazam tokom seksa. Doktorka Meri Džejn Minkin u svom vodiču o reproduktivnom zdravlju žena napisala da je mnogim ženama potrebna stimulacija klitorisa kako bi doživele orgazam.

Stoga, ako i vi spadate u te žene, to nije ništa neobično.

Osim toga, kako piše Insider, neki seksolozi i lekari sugerišu ne postoji vaginalni orgazam. Umesto toga, tvrdeda do svakog orgazma kod žena dolazi do neke vrste stimulacije klitorisa, što ima smisla kada znate da je većina klitorisa unutar vagine.

"Klitoris nije samo jedna mala tačka", poručila je doktorka.

8. Vagina će se opustiti ako nemate seks

Vagina se zbog puno seksa neće trajno rastegnuti. "Iako se vagina u nekim trenucima čini rastegljivom, a u nekim krućom, to je neverovatan organ koji je jako elastičan i prilagodljiv", rekla je doktorka Dvejk.

Dodala je da vaginalni porođaj može dovesti do toga da vagina postane malo labavija, ali dodala je i da Kegelove vežbe mogu pomoći.

9. Netaknut himen znači da ste devica

Ideja da nepostojanje himena znači da ste se imali seks nije tačna. Tačno je da se himen može rastegnuti ili pokidatii za vreme prvog seksa, ali do toga može doći i prilikom fizičkih aktivnosti, medicinskih postupaka ili upotrebe tampona.

10. Ako imate polnu bolest, simptomi će biti vidljivi na vagini

"Dok se nekim ženama pokažu simptomi za hlamidiju, gonoreju ili sifilis, kod nekih infekcija nema nikakvih simptoma. Zapravo, rekla bih da oko 50 posto žena koje imaju, na primer, hlamidiju, toga uopšte nisu svesne", rekla je doktorka Dvejk.

Kod žena neke polne bolesti koje se ne leče mogu dovesti do neplodnosti ili teških oštećenja na reproduktivni sistem, zbog čega su testiranja na polne bolesti jako važna.

(Espreso.co.rs/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.