LEK PROTIV UPALA: Kada pročitate za šta su JAGODE sve dobre, ODLETEĆETE na PIJACU!
Foto: Zorana Jevtić

lekovito i ukusno voće

LEK PROTIV UPALA: Kada pročitate za šta su JAGODE sve dobre, ODLETEĆETE na PIJACU!

Lekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena

Objavljeno:

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, prijatnog mirisa i zanosnog ukusa, koje je ujedno zdravo pa čak i lekovito, onda je to nesumnjivo jagoda.

Lekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za lečenje se mogu koristiti koren i listovi.

Čaj od lista jagode vekovima se koristi kao lek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripa i prehlade, kao i u lečenju kostobolje. Priprema: dve pune čajne kašičice suvih listova jagode prelijte s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procedite čaj.

Pijte ga 3 puta dnevno po jednu šoljicu posle jela. Ovaj čaj možete da koristite i za grgljanje. Ukoliko želite da pročistite organizam, uveče se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi sveži, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da poseduju svojstva analgetika, ako vas muči glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite porciju svežih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Takođe, zahvaljujući protivupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod bolova u mišićima. Osim toga, odlično su sredstvo protiv opekotina.

Jagode sadrže obilje C vitamina, te vitamin A, vlakna, gvožđe i folnu kiselinu koja je, između ostalog, preko potrebna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Jagode je najbolje jesti sveže, natašte ili između obroka. Ukoliko ih jedete bez šećera, odlično gase žeđ, a smeju da ih jedu i dijabetičari. Jagode mogu pomoći: kod oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žuči i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume, u lečenju anemije, kod bubrežnih kamenaca, kod povećanog holesterola i krvnog pritiska.

Jagodama se možete poslužiti i za ulepšavanje, što ne podrazumeva kupanje u soku od jagoda, kao što je to činila čuvena Madam Talien iz Napoleonovog društvenog kruga. Budući da čisti i neguje kožu, te je, zahvaljujući vitaminu C i A, održava glatkom i napetom, dovoljno je da jednom do dva puta nedeljno na lice stavite jagode isečene na kolutiće, ili da od njih napravite kašastu masku, koju ćete posle isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.

Ukoliko zube budete trljali jagodama, uklonićete zubne naslage i zube učiniti beljima. Žensku populaciju razveseliće podatak da jagode mogu da pomognu i u borbi protiv celulita. Naime, vitamini C i A su antioksidansi, a oni usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva, te uništavaju slobodne radikale, pa će redovno konzumiranje jagoda ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv tog mrskog neprijatelja mnogih žena. Ukoliko vodite upornu bitku s viškom kilograma, obradovaće vas vest da jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a uz to su i niskokalorične. Jasno, pod uslovom da ih ne jedete posute obiljem šećera ili prelivene šlagom.

Ako želite da smršate, a pritom sebi priuštite i ekstravagantan gastronomski užitak, pospite ih s malo crnog ili zelenog papra. Probajte, iznenadićete se!

I najzad, kod mnogih naroda širom sveta ukorenjeno je verovanje da jagoda poseduje afrodizijačka svojstva, te pospešuje ljubavnu moć. Jagode i šampanjac postale su sinonim za romantične večeri u dvoje. Ukoliko uzmemo u obzir i njen srcoliki oblik i žarkocrvenu boju, ne treba da nas čudi to što je posvećena Veneri, boginji ljubavi. Prema drvenoj legendi, ako podelite dvostruku, sparenu jagodu na pola, pa jednu polovinu pojedete vi, a drugu osoba koja vam se sviđa, zaljubićete se jedno u drugo. Ako se to i ne dogodi, svakako nećete tugovati, jer prema verovanju drevnih Rimljana, jagoda otklanja melanholiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Infopult.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.