SUNCE, SOLARIJUM ILI PROIZVODI ZA SAMOPOTAMNJIVANJE? Dermatolozi otkrili šta je NAJMANJE rizično!
Foto: Thinkstock

počinje leto

SUNCE, SOLARIJUM ILI PROIZVODI ZA SAMOPOTAMNJIVANJE? Dermatolozi otkrili šta je NAJMANJE rizično!

Jedno leto nesmotrenog sunčanja nije vredno kože koja će dobiti opekotine

Objavljeno:

Jedno je jasno - sunčanje uzrokuje starenje kože. Ali realno, ko pomišlja na to dok nosi najdraži bikini i uživa na godišnjem odmoru?! Imperativ leta je uvek bio isto: dobro "pocrniti" i vratiti se kući s tenom koji će nas još dugo podsećati na slatke letne dane...

Ipak, jedno leto nesmotrenog sunčanja nije vredno kože koja će dobiti opekotine, a s vremenom i pamtiti sva loša iskustva sa suncem koja mogu voditi do različitih upalnih stanja, preterane naboranosti pa i raka kože.

Nećemo baš sasvim preterivati - sunčanje je neophodno i za dobijanje vitamina D, ali ono bi se trebalo provoditi u određenim uslovima. Idealno bi bilo izlagati se suncu sa naočarima za sunce, šeširom i zaštitnim faktorom od 50 i to pre jedanaest sati ujutro pa posle sedamnaest sati popodne, ali i ne duže od dva sata dnevno. To, naravno, nužno ne garantuje i preplanulost.

Solarijum se godinama proglašava najgorom opcijom želimo li preplanuli ten s obzirom na to da ga njegovi korisnici najčešće koriste do iznemoglosti pa tako i 'unište' sve njegove potencijalne benefite.

Imaju li ih solarijumi u stvari? Da, koriste li se povremeno, odnosno prema potrebi ako imamo kakav poseban događaj na kojem želimo izgledati preplanulo ili, pak, kao priprema kože za sunce, ali nikako ako njegovo korišćenje prelazi ionako previsoku granicu od 10 minuta dnevno i više puta nedeljno, tokom čega ne koristimo proizvod sa zaštitnim faktorom.

Postoji i mit kako u solarijumu možemo na sigurniji način dobiti vitamin D što u stvari nikada nije naučno i dokazano, dok je jedna stvar sigurna - oni imaju intenzivnije ultraljubičasto zračenje od sunca. A šta s proizvodima za samopotamnjivanje? Ovi losioni, ulja i serumi najčešće sadrže dihidroksiaceton koji u kombinaciji s kiselinama u našoj koži dovodi do tamnjenja kože - verovali ili ne, nešto slično kao kada stavite meso na grill pa ono promeni boju.

Ali, iako zvuči pomalo strašno, ove promene događaju se samo na površinskom sloju kože i mogu naškoditi tek ako ulaze dublje u telo, iako se to navodno ne može dogoditi. Najveći problem koji se događa s dihidroksiacetonom je to da može uzrokovati astmu ako se kontinuirano udiše i da se ne sme koristiti kao sredstvo za sunčanje. Inače, može biti i alergen. Da budemo sasvim sigurni, odlučili smo upitati stručnjake za savet: bi li se trebali zadržati na prirodnom sunčanju, okrenuti solarijumu ili jednostavno kupiti zalihu dobrih proizvoda za samopotamnjivanje?

Dr. med. Klaudija Šebetić iz poliklinike Šebetić

"Trenutno svedočimo padu vitamina D kod ljudi u toj meri da situaciju možemo nazvati epidemijom. Možemo reći i da preterano sunčanje i ne sunčanje nije dobro. Sunčanjem, pogotovo u podne, koža dobija teška oštećenja, bilo akutna koja su privremena ili ona koja skupljamo s godinama, a koža ih pamti.

Naravno, bolje je sunčati se prirodno nego u solarijumu. Solarijum je dobar samo za brzinska rešenja, jer ako se kratkotrajno koristi, nije toliko štetno.

Bitno je umereno izlagati se suncu, dva do tri puta nedeljno i to samo 5 posto površine tela kako bimo skupili potrebnu količinu vitamina D. Obavezno je koristiti zaštitu od sunca, posebno na licu, koje bi bolje bilo i ne sunčati.

U tom slučaju, bolji su i proizvodi za samotamnjenje za lice nego sunce. Mogu reći da svaki preparat koji stavljamo na sebe na neki način nađe put i do krvotoka, ali iz iskustva svojih klijenata mogu reći da mi nijedan dosad nije imao problema s proizvodima za samotamnjenje - niti su izazvali upale niti alergije."

Bonus video:

DA LI JE OVO DRVO IZVOR SVIH ALERGIJA? Samo ga pipnuo, a ono izbacilo gigantski oblak opasnog praha!

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.