Imate dlake na BRADAVICAMA, IZNAD USNE I NA BRADI? U ovim situacijama bi trebalo da se zabrinete!
Dlačice najčešće izbijaju na ušima, bradi i u području pupka, Foto: Profimedia

NEKAD JE KRIVA GENETIKA

Imate dlake na BRADAVICAMA, IZNAD USNE I NA BRADI? U ovim situacijama bi trebalo da se zabrinete!

Od ukupno 50 miliona folikula, koliko ima prosečan čovek, petina se nalazi u vlasištu

Objavljeno:

Verovatno se i tebi to bar jednom dogodilo. Tuširala si se i odjednom si je ugledala: dlaku, na bradavici, bez ikakvog razloga ili povoda.

"Naše telo ima folikule dlaka svuda tako da se dlaka može pojaviti zaista bilo gde", objašnjava dermatolog Lens Braun za Women's Health.

Od ukupno 50 miliona folikula, koliko ima prosečan čovek, petina se nalazi u vlasištu. To ostavlja popriličan broj folikula ostatku tela.

Najčešća mesta izbijanja

Osim već spomenutih bradavica, dlačice najčešće izbijaju na ušima, bradi i u području pupka. U području bradavica se najčešće javljaju desno od ivice aerole, na ušima većinom u području ušne resice, a u blizini pupka se često spuštaju prema stidnim dlačicama. Kod brade nema pravila i mogu se pojaviti bilo gde, a upravo tu se najčešće i javljaju.

Zašto se to događa?

Poneka dlačica tu i tamo najčešće je vezana uz hormonske promene, trudnoću ili menopauzu. Mogu biti posledica uzimanja pojedinih lekova (npr. testosterona), a ponekad je za sve jednostavno kriva genetika.

Šta preduzeti?

U pravilu pojava ovih dlačica nije znak nekog dubljeg problema, ali ako se javljaju često i u većem broju, nije loše posavetovati se s lekarom. Što se tiče uklanjanja istih, najlakše je iščupati ih pincetom. Ukoliko prekrivaju veću površinu, poput brade, možeš ih uklanjati i voskom. Ako si u potrazi za trajnijim rjšenjem, najbolju opciju predstavlja lasersko uklanjanje. BONUS VIDEO: Uz ove bakine trikove NEMA PREHLADE!

(Espreso.co.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.