Preparate protiv KOMARACA možete napraviti SAMI: Prirodno je i efikasno, a jeftino
Napravite sami preparat protiv komaraca, Foto: Pixabay.com

zaštitite se na vreme

Preparate protiv KOMARACA možete napraviti SAMI: Prirodno je i efikasno, a jeftino

Jabukovo sirće svi imamo u kuhinji ali retko ko zna da je ono zapravo jedno od najboljih sredstava u borbi protiv dosadnih komaraca i sprečavanju njihovog ujeda

Objavljeno: 10:31h

Izuzetno topli prolećni dani sa sobom su doneli i dosadne komarce čiji ubodi i te kako mogu da nam pokvare uživanje u prirodi. Mi vam ovoga puta predstavljamo prirodna, potpuno bezbedna, gotovo besplatna i što je najbitnije sto posto efikasna sredstva za zaštitu od komaraca koja možete napraviti sami!

Jabukovo sirće svi imamo u kuhinji ali retko ko zna da je ono zapravo jedno od najboljih sredstava u borbi protiv dosadnih komaraca i sprečavanju njihovog ujeda. Ujutro pre nego što krenete negde u prirodu, pored jezera, ili bilo kog mesta gde je neminovno da vas spopadne roj komaraca potrebno je da u 2dl mlake vode sipate 3 kašičice jabukovog sirćeta, promešate i popijete. Miris koji bude širilo vaše telo ne mogu registrovati ljudska čula, ali ga mogu osetiti samo inseti. Komarci će zasigurno izbegavati da se približe vašoj koži narednih 12 sati.

Lavanda može pomoći u borbi protiv komaraca
Lavanda može pomoći u borbi protiv komaraca foto: Stock

Lavanda – Miris lavande je prekrasan, a komarci ga jednostavno ne mogu podneti. U maslinovo, bademovo ili bebi ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite celo telo. Ulje će vašu kožu učiniti mekom i zaštićenom od letnih napasnika.

Maslinovo ulje – Voda je sigurno najčešće okupljalište za komarce, bilo da je u pitanju bara, jezero, ili malo vode koju ostavite nasutu u nekoj posudi, pa čak i u saksiji sa cvećem. Kako biste komarce oterali s mesta okupljanja i učinili da se tu više ne razmnožavaju stavite u baštu ili na terasu gde odmarate posudicu s vodom i nekoliko kapi maslinovog ulja koje će biti neprimetno, a odbiće dosadne nametljivce.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje foto: Thinkstock

Čajna mešavina hajdučke trave, lavande, nane, bosiljka, matičnjaka, žalfije i kamilice – Ova čajna mešavina idealna je ako se iskoriste svi čajevi, ali ako nemate sve biljke, neophodno je da imate lavandu i nanu bez kojih recept nije delotvoran. Prokuvajte 2 dl vode i kao kada pravite čaj prelijte preko 4 kašike čajne mešavine, te ostavite da odstoji i da se prohladi. Zatim ohlađen čaj procedite i dodajte šolju rakije komovice. Umesto rakije može i jabukovo sirće ili alkohol za spoljnu dezinfekciju kože. Ovaj rastvor sipajte u flašu sa raspršivačem i jednostavno poprskajte po koži pre izlaska napolje. Banana – Osim što je zdrava i drži vas sitima banana je odlična za vašu kožu, a komarci je mrze. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite delove ruku i nogu.

Ulje čajevca – Ulje čajevca zahvaljujući intenzivnom mirisu efikasno pomaže u borbi protiv komaraca te smiruje mesto uboda. 140 ml vode pomešajte s 60 ml ulja čajevca, smesu ulijte u bocu s raspršivačem, protresite i poprskajte kožu barem jednom dnevno.

Šta preduzeti ukoliko se ujed komarca ipak dogodi?

Bolno mesto odmah premazati domaćim jabukovim sirćetom, koje provereno umanjuje svrab i bol. Ukoliko na bolno mesto nanesete malo limunovog soka, sprečićete oticanje i svrab. Možete pomešati i jednake delove vode sa sodom bikarbonom dok ne dobijete finu pastu, pa je naneti na bolno mesto i pustiti da deluje barem 15 minuta. Može pomoći i mešavina meda, cimeta u prahu i malo tople vode, koju treba naneti direktno na mesto uboda. Na bolno mesto takođe možete staviti i ohlađene čajne kesice kamilice.

BONUS VIDEO: SVI ZNAMO KAKO DA ISPRŽIMO JAJE: On je svetski KUVAR i otkrio nam je najbolji način kako da ga spremimo za DORUČAK!

(Espreso.co.rs/Zdravailepa.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.