Ovo su sigurni simptomi da vam je organizam STRADAO od šećera!
Omiljena letnja poslastica prepuna je šećera, Foto: Profimedia

vodite računa

Ovo su sigurni simptomi da vam je organizam STRADAO od šećera!

Danas je šećer teško izbegnuti, ali mnogi od nas čak ni ne shvataju koliko su zavisni

Objavljeno:

Šećer je ukusan kao i svi proizvodi koji ga sadrže. Slatkog kristalnog ugljenog hidrata izgleda da ima svuda. Većina nas ne može da odoli ukusnim dezertima. Međutim, ono što izgleda kao nevino zadovoljstvo zapravo je uzrok mnogih zdravstvenih problema kada se konzumira u velikoj meri. Danas je šećer teško izbegnuti, ali mnogi od nas čak ni ne shvataju koliko su zavisni. Pogledajte koje vam znake upozorenja telo šalje, a koji ukazuju na to da je bolje da se držite podalje od slatkiša.

1. Bol u mišićima i zglobovima

Da li ste primetili da preskačete redovne šetnje ili rad u bašti zbog bolova? Oni mogu biti jedan od glavnih znakova da se u telu dešavaju upalni procesi. Velike količine šećera u krvi dovode do toga da imune ćelije luče zapaljenske materije u krv koje pokušavaju da razbiju krajnje produkte glikacije ili proteine vezane za molekul glukoze.

Bol u mišićima
Bol u mišićimafoto: Profimedia

Što više šećera unosite, to se više produkata glikacije stvara, pa se upalne materije šalju kako bi prekinule krug. Ovakva kaskada biohemijskih procesa na kraju rezultira artritisom, katraktom, srčanim bolestima, lošim pamćenjem i naboranom kožom.

2. Skok i pad energije

Glukoza je odgovorna za snabdevanje tela energijom, zbog čega je veoma važno držati nivo šećera u krvi na odgovarajućem nivou. Svako odstupanje dovodi do naglih skokova i pada energije. Kada jedete slatkiše, pankreas oslobađa insulin koji pomaže glukozi da uđe u ćelije i naleta energije. Kada se ciklus završi, osetićete pad energije jer vaše telo želi još šećera.

Umor
Umorfoto: Thinkstock

Kako biste održali nivo energije, izbegavajte konzumiranje slatkiša i nezdravih grickalica. Umesto toga, birajte proteine i zdrave masti. Koristite „stvarnu“ energiju za vaše telo iz zdrave hrane. Ujednačen nivo šećera neće dovoditi do skokova i pada energije.

3. Konstantni problemi sa kožom

Hrana koja sadrži dodatni šećer dovodi do skoka insulina i započinjanja procesa glikacije ili vezivanja šećera za molekule proteina. Čim glukoza uđe u krv, ona pokreće niz složenjih biohemijskih procesa koji na kraju dovode do upala i problema sa kožom. Povećanje insulina dovodi do pojačane aktivnosti lojnih žlezda u koži i aktiviranja zapaljenskih procesa.

Akne
Aknefoto: Pixabay

To znači da je ishrana sa visokim udelom šećera povezana sa većim rizikom od pojave akni. Ako imate ovaj problem i ne pomažu vam medicinski tretmani, pokušajte sa promenom navika u ishrani. Ne morate u potpunosti izbaciti šećer iz krvi, ali smanjite unos hrane koja sadrži dodatni šećer.

4.Visoka tolerancija na šećer

Kada svaki dan jedete mnogo slatkiša, vaši receptori za ukus se naviknu na određeni nivo slatkoće i neće na nju reagovati kao nekada. Višak šećera otupljuje nepce i slatko i bobičasto voće neće imati ukus kakav bi trebalo. Nema ničeg lepšeg od uživanja u ukusu sočne jabuke. Ako vam ništa nije dovoljno slatko, smanjite unos dodatnih šećernih aditiva, kao što je rafinisani šećer i slatki sirupi i pridržavajte se uravnotežene ishrane.

Preterivanje sa slatkišima
Preterivanje sa slatkišimafoto: Giphy

5. Česte prehlade i grip

Unos previše šećera blokira ćelije imunog sistema da napadnu bakterije kada se razbolite. Vitamin C koji je telu potreban da pobedi grip, ima sličnu hemijsku strukturu kao glukoza. Umesto da traži i koristi vitamin C, imuni sistem uzima glukozu koja nema nikakvu moć protiv bakterija. Umesto da pobedi bolest, imuni sistem joj se predaje.

Prehlada
Prehladafoto: Thinkstock

Kako biste sprečili ovakav scenario, smanjite unos slatkiša kada postoji rizik od prehlade ili girpa i jedite više voća i povrća bogatog hranljivim materijama i vitaminima C i E, kao i beta karotenom i cinkom.

6. Osećaj naduvenosti

Naduvenost i bolni gasovi, kao i druge digestivne smetnje, mogu biti uzrokovane različitom hranom, a tu spadaju i namirnice bogate šećerom. Naduvenost je direktno povezana sa onim što jedete i pokušavate da svarite, a šećer tu igra veliku ulogu. Ako se šećer loše apsorbuje u tankom crevu, ulazi u debelo crevo gde se ponaša kao bakterija koja proizvodi gas.

Nadutost stomaka kao posledica preterane konzumacije šećera
Nadutost stomaka kao posledica preterane konzumacije šećerafoto: Pixabay.com

Šećer može napraviti pravo rasulo u vašem stomaku, pa izbegavajte zaslađivače, dijetalni keks, grickalice. Interesantno je pomenuti da hrana bez šećera sadrži šećerne alkohole, koji u sebi imaju nesvarljiva jedinjenja slatkog ukusa.

7. Žudnja za slatkišima i ostalim proizvodima sa šećerom

Šećer se veoma brzo obrađuje, pa ste gladni samo sat vremena nakon što ste pojeli kolač. Poznato je da šećer izaziva lučenje dopamina, sličnog onome što se luči kada koristite opojne supstance. Neuroni otpuštaju dopamin kao odgovor na nagradu. Ova supstanca je odgovorna za dobro raspoloženje. Mozak vidi šećer kao nagradu i što ga više jedete, vaše telo više čezne za njim. To je začaran krug. Osim toga, hrana bogata šećerom vas neće učiniti sitim jer ne sadrži bilo kakve korisne hranljive materije.

Žudnja za slatkišima
Žudnja za slatkišimafoto: Giphy

8. Karijes

Konzumiranje slatkiša neizbežno dovodi do kvarenja zuba i karijesa. Međutim, nije šećer taj koji čini zube kvarnim, već ostaci hrane na zubima. Ako ih ne operete pravilno, oni dovode do pojave plaka na zubima, koji dovodi do erozije gleđi.

Zubi su podložniji karijesu
Zubi su podložniji karijesufoto: Pixabay.com

Različite šećerne namirnice poput slatkiša, pahuljica i bombona za osveženje daha, zadržavaju se na teško dostupnim mestima na zubima, ubrzavaju proces nastanka karijesa. Pravilna oralna higijena može da vas poštedi čestih odlazaka kod zubara.

9. Dobijanje na težini

Nikada nije prijatno iznenađenje kada otkrijete da vas farmerke stežu u struku. Niste očekivali da će vam se čokoladna torta koju ste jeli prošle nedelje osvetiti na ovaj način. Međutim, jedan od najočiglednijih znakova prekomernog konzumiranja šećera jeste dobijanje kilograma.

foto: Profimedia

Grickalice i slatkiši se obično talože oko struka. Visok nivo šećera dovodi do pojačanog lučenja insulina koji najviše masnih naslaga čuva oko stomaka.

Koliko šećera je previše?

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučena doza šećera trebalo bi da bude manja od 10% celodnevnog energetskog unosa. Tih 10% je jednako 7 kašičica šećera. Šećer je bez sumnje ukusan i svi ga volimo, ali prekomerna upotreba ostavlja previše štetnih posledica. Zapravo, samo 4 grama ugljenih hidrata jednako je 1 kašici šećera u vašem telu. Pazite na znakove o kojima smo govorili i smanjite dnevni unos šećera. Koristite ga iz prirodnih proizvoda kao što su voće, povrće, orašasti plodovi i žitarice.

Bonus video: Evo šta se dešava u organizmu kada jedemo prebrzo

(Espreso.co.rs / Fokuzz.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.