OPREZ! OVO SU PRVI SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA: Ako se otkrije na vreme, ova OPAKA bolest je IZLEČIVA!
Rak debelog creva je izlečiv ako se otkrije na vreme, Foto: Wikipedia

obratite pažnju

OPREZ! OVO SU PRVI SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA: Ako se otkrije na vreme, ova OPAKA bolest je IZLEČIVA!

Ako se rak debelog creva otkrije ranije i lečenje započne odmah, on je izlečiv

Objavljeno:
  • 83

Rak debelog creva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti širom sveta, tvrde stručnjaci, uprkos činjenici što se ova bolest može izlečiti hirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi.

Rak debelog creva predstavlja drugi po redu uzrok smrtnosti zbog malignih bolesti (kod muškaraca iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke). Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, hemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

Nažalost, simptomi raka debelog creva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti raditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako su u pitanju visokorizične skupine.

Na pojavu raka debelog creva mogu uticati genetske predispoziicje, ali i drugi faktori kao što su nezdrava ishrana, gojaznost, konzumiranje alkohola, pušenje.

Zbog svega toga se trebate zdravo hraniti jer ćete zdravom ishranom sprečiti, ali i izlečiti mnoge bolesti.

Ako se rak debelog creva otkrije ranije i lečenje započne odmah, on je izlečiv.

1. Umor

Jedan od glavnih simptoma raka debelog creva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan s velikim brojem tegoba, stanja i bolesti, ali ako takođe osećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

2. Anemija

Niska količina hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog creva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su bledi desni, osećaj trnjenja u rukama i nogama te umor.

Ako je vaš doktor ustanovio kako imate nisku količinu hemoglobina, preporučuje se rađenje kolonoskopije i pregled gastrointestinalnog trakta.

3. Krvava stolica

Krv u izmetu može biti posledica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji u pravilu prethodi raku debelog creva) ili nekog drugog zdravstvenog problema.

Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je reč i ignorišete prisutnost krvi u stolici, nezavisno o kojoj je količini reč.

Ako je prisutna krv svetlo crvena, odmah se javite lekaru na pregled.

Osim toga obratite pažnju i na:

- Česte prolive

- Moguće je i da imate stalno zatvor

- Mučnine

- Povraćanje

- Malokrvnost

- Stolica debljine olovke

- Gubitak apetita

- Nagli gubitak kilograma

Bonus video:

ALARMANTNO: Evo od koje bolesti žene u Srbiji najviše obolevaju i šta je izaziva!?

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media