Da li često jedete TUNJEVINU? Kad čujete koji joj je glavni sastojak, zaobilazićete je u ŠIROKOM LUKU!
Najveće količine cinka sadrži konzerva tunjevine, Foto: Profimedia

POTVRĐENO

Da li često jedete TUNJEVINU? Kad čujete koji joj je glavni sastojak, zaobilazićete je u ŠIROKOM LUKU!

Istraživači su analizirali konzerve kukuruza, tunjevine, špargle i piletine

Objavljeno:

Tunjevina u konzervi sadrži 100 puta više cinka nego što je bezbedno, što može uništiti ljudska creva, tvrdi se u novoj studiji.

Ovaj mineral se koristi u konzervama zbog svojih antibakterijskih kvaliteta, kako bi hrana duže trajala. Novo istraživanje pokazalo je da cink iz konzerve ulazi u hranu, a potom “zaglavi” u sistemu za varenje ljudi i izaziva stomačne probleme.

Ove količine čine creva “propustljivim” pa otrovi lakše ulaze u krvni sistem.

“Povećanje intestinalne propustljivosti nije dobro jer to znači da jedinjena koja ne bi trebalo da prođu kroz krvotok mogu proći. Ovo zdravstveno stanje zove se ‘sindrom propuštanja creva’ koji medicinski nije prepoznat, ali izaziva poremećaje kao što je multipla skleroza. Razlog je oštećenje imunog sistema zbog materija koje se apsorbuju u krvi kroz porozna creva”, rekla je vođa studije Grečen Maler sa Univerziteta Bingamton.

Povećano unošenje cinka izaziva grčeve, temperaturu, povraćanje i gubljenje svesti.

Istraživači su analizirali konzerve kukuruza, tunjevine, špargle i piletine. Utvrđeno je da najveće količine cinka sadrži konzerva tunjevine. Cinka najviše ima u sredini konzerve i tečnosti i to 100 puta više nego što je sigurno. Na drugom mestu je piletina, a potom špargle.

Utvrđeno je i da velike količine cinka u organizmu izazivaju pad nivoa gvožđa i glukoze za tri četvrtine. Dugoročno izlaganje može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Studija je objavljena u žurnalu “Food and Function”.

BONUS VIDEO: Espreso tviter Ksenija Radovanović i Dobrica Veselinović

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.