Posle ovog više nikad nećete jesti ribu!
Posle ovoga više nikada nećete jesti ribu, Foto: Pixabay

MOLIM?

Posle ovog više nikad nećete jesti ribu!

Vreme je uskršnjeg posta zbog čega mnogi ribu jedu češće nego obično. I dok mislimo da se hranimo zdravo može ispasti savim suprotno

Objavljeno:

Da li znate ko kontroliše kvalitet ribe koju kupujete? Niko.

Mi, prosečni kupci, koji o kvalitetu ribe nista ne znamo, uglavnom kupujemo "na poverenje". Mada, i kad bi hteli da se manemo odokativne procene, ne bismo stigli dalje od poverenja. Jer je tržiste ribe neregulisano i slabo kontrolisano. "Alasi i ribari koji imaju adekvatne dozvole i koji, manje ili više legalno love ribu, ali ne postoji nikakva kontrola kvaliteta, porekla ribe", kaže Ljubomir Pejčić, Udruženi ribolovci Srbije.

Što znači da retko koji restoran ili prodavac može da vam dokaže gde je riba ulovljena, kako je hranjena i kakvog je kvaliteta. "U Srbiji ne postoje stanice gde vi tačno možete da dobijete zdravstvenu kontrolu ribe koju jedete ", navodi Vesna Maksimović iz WWF programa u Srbiji. To znači da riba može biti upecana u zagađenoj ili prljavoj sredini, negde blizu odvoda i kanalizacije. Dakle kada kupujete ribu vodite računa jer vi ste jedini koji to i rade. Ukoliko kupite lošu ili pokvarenu ribu kriva je samo vaša loša procena, pogrešnom ste prodavcu i kuvaru verovali.

Propisi tu oblast ne regulišu pa na vaše pritužbe ili možda trovanje niko neće odgovarati.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.