ČUDOTVORAN LEK PROTIV RAKA: Ovaj cvet raste u svakom vrtu
Dokazano je da narcis ima lekovita svojstva, Foto: Fonet

cvet zdravlja

ČUDOTVORAN LEK PROTIV RAKA: Ovaj cvet raste u svakom vrtu

Može izazvati i zdravstvene poteškoće posebno ako se njegova stabljika žvače

Objavljeno:

Snažni borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi postati i poznati žuti cvet koji se koristi u narodnoj medicini za lečenje raznih bolesti. Širom sveta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Narcis.

Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se kako u njoj ima puno istine. Naime, naučnici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, Amaryllidaceae Narcissus, alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj stanica tumora, kažu naučnici. "Tumorske stanice posebno su osetljive na redukciju u sintezi proteina.", objašnjava studija objavljena u naučnom magazinu Structure. Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porekla među kojima je i morfij (poznat kao lek protiv bolova), kinin (upotreba u lečenju malarije) i efedrin (sredstvo za lečenje plućnih bolesti).

Potiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije tumorskih stanica. Veže se uz ribozome koji su odgovorni za sintezu proteina. Istraživanje je sprovedeno na belgijskom univerzitetu pod vođstvom Denisa Lafontainea. Studija je pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvesticu ako se njegova stabljika žvače.

Bonus video:

MINERALI u borbi protiv virusnih infekcija! Evo koje namirnice ih sadrže!

(Espreso.co.rs/express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.