Treba li pokvasiti ČETKICU ZA ZUBE pre ili posle stavljanja PASTE? Evo odgovora!
Pravilna upotreba četkice za zube je veoma bitna, Foto: Pixabay

rešena dilema

Treba li pokvasiti ČETKICU ZA ZUBE pre ili posle stavljanja PASTE? Evo odgovora!

Mišljenja stomatologa su različita

Objavljeno:

Oralna higijena je veoma bitan i često potcenjen segment održavanja zdravlja ljudi. Preporuke stomatologa su da zubi treba da se peru najmanje dvaput dnevno, odnosno ujutro i uveče, a po potrebi i češće. Kao argument da je četkicu pre nanošenja paste potrebno pokvasiti vodom, neki korisnici tvrde da će se na taj način pasta bolje " zalepiti" za četkicu, a voda će i omekšati vlakna četkice. Drugi, pak, tvrde kako je za to potrebno upravo suprotno, četkicu s pastom preliti vodom, a neki tvrde da voda uopšte nije potrebna. Koji način je ispravan? Stomatolozi se u načelu slažu s tim da je sasvim svejedno kada ćete namočiti četkicu sve dok svoje zube pravilno čistite, dva minuta kružnim pokretima.

Stomatolog Luk Torli za Metro kaže da ne postoje dokazi u korist jednog ili drugog načina nanošenja paste, na vlažnu ili suvu četkicu.

S njim se ne slaže dr. Raha Sepehrara, stomatološkinja koja sa svojim timom stručnjaka za dentalno zdravlje savetuje kako četkicu uopšte ne bi trebalo vlažiti, ni pre ni posle nanošenja paste za zube jer, tvrdi, voda umanjuje delotvornost paste za zube. Dodaje kako ne biste trebali vlažiti vlakna četkice da omekšaju već jednostavno - kupite četkicu s mekšim vlaknima.

Ako ipak ne možete promeniti navike i želite i dalje četkicu s pastom "gurnuti" pod mlaz vode, nemojte, koristite minimalnu količinu vode kako ne biste umanjili delotvornost paste za zube, upozoravaju stomatolozi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.