Kad pročitate ovo, ješćete ĐUMBIR svaki dan! Nema mu premca! (FOTO)
Đumbir je lekovit, Foto: profimedia

Leči, umiruje, greje

Kad pročitate ovo, ješćete ĐUMBIR svaki dan! Nema mu premca! (FOTO)

Naučnici kažu kako je delotvorniji i od same hemoterapije

Objavljeno:

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je višegodišnja začinska biljka iz porodice Zingiberaceae, najčešće se koristi u jelima orijentalne kuhinje, a u medicini je poznat već vekovima.

Đumbir je višegodišnja zeljasta biljka debelog granatog rizoma. Stabljika je obavijena lisnim rukavcima. Cvetovi su sakupljeni u klasove. Brakteje su žuto-zelene a cvetovi ružičasti. Samoniklo raste u jugoistočnoj Aziji, odakle je karavanima, još u antičko vreme, prenošen u Malu Aziju. Spada u najstarije orijentalne začine koji su stigli u Evropu početkom srednjeg veka. Danas se gaji u tropskim regionima širom sveta.

Najčešće koristi u kuvanju i pripremi kolača, a nešto ređe za olakšavanje zdravstvenih problema. On ublažava probavne tegobe, smanjuje upale, ima antibakterijska svojstva...

Đumbir je lekovit
Đumbir je lekovitfoto: profimedia

Od njega se koristi rizom koji je prijatnog mirisa i oštrog ukusa. Rizom je mesnat, na preseku svetlo žut, sadrži skrob, smole i etarska ulja. Na istoku je uobičajen začin u jelima dok se na zapadu češće koristi za poslastice. U azijskim sistemima lečenja upotrebljava se protiv smetnji u varenju, protiv povraćanja i kao stimulans. Istraživanja su pokazala da je izuzetno delotvoran kod mučnine u toku putovanja. Ekstrakt đumbira dodaje se nekim osvežavajućim ili fermentisanim pićima.

Prema nekim istraživanjima Univerziteta Džordžija iz SAD-a, odličan je i za lečenje raka. Naučnici kažu da je delotvorniji od hemoterapije i da uništava samo ćelije raka, za razliku od hemoterapije koja uništava i zdrave. Tvrde da su zahvaljujući đumbiru može smanjiti tumor na prostati za čak 54 procenta.

Đumbir je lekovit
Đumbir je lekovitfoto: profimedia

Prema drugoj studiji, jedan sastojak đumbira, 6-shogaol, koji nastaje njegovim sušenjem ili kuvanjem, pokazao se odličnim u uništavanja ćelija raka dojke. Tumor u svom sastavu ima samo 0,2 do jedan procenat matičnih ćelija, ali vrlo ih je teško eliminisati, a u stanju su da stvaraju nove ćelije ako nisu uništene. - To znači da su matične ćelije raka u stanju da se samostalno obnavljaju i stalno da nastaju, pa su otporne na konvencionalna hemoterapijska sredstva. Uz to, sposobne su da se razdvajaju i da stvaraju nove tumorske kolonije. Jedini način za potpuno oslobađanje tela od raka je uništavanje matične ćelije u tumoru - kažu stručnjaci i dodaju da je to razlog zašto se rak pojavljuje i nakon naizgled uspešnog lečenja hemoterapijom, zračenjem ili operacijom.

Đumbir je lekovit
Đumbir je lekovitfoto: profimedia

Bonus video:

Stvari koje muskarci rade ako vas stvarno vole!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.