Ako koristite PLIN U KUĆI dobro se pazite! SIMPTOMI TROVANJA su isti kao kod GRIPA! (FOTO)
Foto: profimedia / pixabay.com

čuvajte ga se

Ako koristite PLIN U KUĆI dobro se pazite! SIMPTOMI TROVANJA su isti kao kod GRIPA! (FOTO)

Nazivaju ga tihim ubicom jer je potpuno bez mirisa i boje, a za razliku od drugih energenata, ne nadražuje sluznicu i kožu, pa se osoba može otrovati, a da to uopšte ni ne primet

Objavljeno: 10:36h

Početkom zime i sezone grejanja raste opasnost od trovanja ugljenim monoksidom u domaćinstvima koja imaju peći na drva ili se greju i kuvaju na plin. Česta su trovanja i prilikom kuvanja, kad plin dugo gori u maloj kuhinji, a u novije vreme dodatnu opasnost predstavljaju PVC prozori i vrata, koji čvrsto zaustavljaju protok vazduha i onemogućavaju prirodno provetravanje prostorije.

Ugljen monoksid (CO) nastaje zbog nepravilnog sagorevanja energenata koji sadrže ugljenik (među kojima su drvo, prirodni plin, benzin...). Nazivaju ga tihim ubicom jer je potpuno bez mirisa i boje, a za razliku od drugih energenata, ne nadražuje sluznicu i kožu, pa mu osoba može biti izložena više vremena, a da to uopšte ni ne primeti.

foto: giphy

Već i male količine CO na mogu izazvati paralizu i oštećenja mozga, pa je važno prepoznati prve simptome i reagovati na vreme. To mogu biti bledilo u licu, osećaj težine u glavi i šum u ušima, uopšteno osećaj malaksalosti, kao i snažno lupanje srca, vrtoglavica, glavobolja, mučnina ili povraćanje.

Neke od tih simptoma je relativno lako zameniti sa simptomima gripa, trovanja hranom ili sa simptomima virusne infekcije, pa nikako ne smete zanemariti mogućnost trovanja. U to svakako treba posumnjati ako se simptomi javljaju prvenstveno dok ste kod kuće, odnosno povlače se kad izađete na svež vazduh, ili ako i vaši ukućani imaju iste simptome dok su u kući.

foto: pixabay.com

Ako sumnjate u trovanje plinom, odmah pogasite aparate, otvorite prozore i izađite na svež vazduh dok se prostorija dobro ne provetrri. Odmah se javite čekaru

Prvi simptomi trovanja:

Osećaj težine u glavi i šum u ušima

Osećaj opšte malaksalosti

Lupanje srca

Vrtoglavica

Mučnina i povraćanje

foto: giphy

Simptomi težeg trovanja:

Osećaj pospanosti ili uzbuđenosti

Iznemoglost tela

Stanje apatije bez zdravog rasuđivanja, zbunjenost (tako da niste svesni potrebe da izađete na sveži vazduh)

Gubitak svesti i prekid disanja (koncentracija ugljen monoksida od 0,2% tokom sat vremena može izazvati smrt)

foto: pixabay.com

Prva pomoć u slučaju trovanja monoksidom

Kad shvatite da ste se otrovani plinom, prvo obavezno pogasite sve uređaje na plin u kući i otvorite širom prozor, zatim odmah izađite na svež vazduh i duboko dišite. A ako ste u situaciji da ulazite u prostor u kom ima ugljen monoksida da biste pomogli unesrećenima, odmah ih izvedite na svež vazduh.

Izlaganje ugljen monoksidu je posebno opasno za trudnice, odnosno nerođenu decu, jer fetalne krvne ćelije lakše prhvataju ugljen monoksid nego krvne ćelije odrasle osobe.

foto: Giphy

Takođe, deca češće uzimaju dah od odraslih, što ih čini osetljivijima od odraslih, dok kod starijih osoba postoji veći rizik za razvoj oštećenja mozga zbog trovanja ugljen monoksidom. Zbog toga se trudnice, deca i stariji se obavezno moraju javiti lekaru čak i ako ne postoji sumnja da je trovanje ugljen monoksidom nanelo štetu zdravlju.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.