Da li znate šta je PLODOVA VODA i zbog čega je ona VAŽNA? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

IZNENADIĆETE SE

Da li znate šta je PLODOVA VODA i zbog čega je ona VAŽNA? (FOTO) (GIF)

Možda zvuči grozno, ali je zapravo znak da se beba dobro razvija i napreduje

Objavljeno: 09:53h

Momci i vama otkucava! Biološki sat vam kuca isto kao i ženama! (FOTO) (GIF)

Poznata je pod nazivom plodova voda, ali njen sastav vas može itekako iznenaditi. Nije ono što mislite… Usprkos nazivu plodova voda, ta tečnost uopšte nije voda. Tehnički termin je amnionska tečnost, a zapravo se sastoji od bebinog urina. Da, beba pliva u sopstvenom urinu dok je u stomaku.

To možda zvuči grozno, ali je zapravo znak da se beba dobro razvija i napreduje. Za vreme ‘boravka’ bebe u maternici plodova voda najviše služi kao dodatna zaštita.

foto: giphy

Dok je beba u stomaku njeni bubrezi polako proizvode urin i to je jedan od znakova da se beba dobro razvija i da je zdrava. Beba dok je u maternici pije amnionsku tečnost kako bi održala potreban nivo kiseonika objasnio je ginekolog Jozef Sgroi.

Amnionska tečnost materice služi kao štit od udaraca i povreda a istovremeno je izvor kiseonika.

foto: Shutterstock

Kroz par dana nakon začeća bebe formira se amnionska posteljica i počinje da se puni tečnošću, u početku vodom i telesnim tečnostima. Ali od desete nedelje trudnoće, bebini bubrezi počinju da funkcionišu, što znači da otpuštaju malu količinu urina u amnionsku tečnost.

A do dvadesete nedelje trudnoće – većinski dio amnionske tečnosti je bebin urin. Osim mokraće, u plodovoj vodi su i topive hranjive stvari – bjelančevine, ugljeni hidrati, masnoće i minerali.

foto: giphy

Plodova voda takođe sadrži mrtve ćelije bebine kože koje lekari mogu da koriste za ispitivanje genetskih poremećaja jednostavnim uzimanjem uzorka amnionske tečnosti, postupkom poznatim kao amniosenteza. - Amnionska tečnost razvija se tokom trudnoće sve dok trudnica ne uđe u 38. nedelju, kad se plodova voda počne polako povlačiti, a beba ubrzano razvijati. Kod početka trudova, ‘puca vodenjak’ i plodova voda otče kroz vaginu trudnice. To otiecanje može biti samo par kapljica, a može biti i nekontorolisani izliv – objašnjava dr. Rajasingam za The Sun.

foto: pixabay.com

U trenutku pucanja vodenjaka, beba više nije zaštićena i podložna je infekcijama, što znači da bi trudnice trebalo što pre da stignu u bolnicu.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs / 24.sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.