Pečurke ne smete jesti više od 2 puta nedeljno, a i tad samo kao prilog! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

dobro pazite

Pečurke ne smete jesti više od 2 puta nedeljno, a i tad samo kao prilog! (FOTO) (GIF)

Nikada ih ne podgrevajte i pazite koje jedete jer su neke toliko slične da ih samo vrsni poznavaoci mogu razlikovati, ali su mnogo otvorne

Objavljeno:

Gumene bombone sadrže isti vosak koji se koristi za poliranje automobila! (FOTO) (GIF)

Osim što jestive pečurke možete zameniti otrovnim koje liče na njih, stručnjaci kažu i da ih ne smete podgrevati. Ako niste sigurni koja pečurka je u pitanju, uvek ju je bolje zaobići...

Jestive šumske pečurke mogu biti odličan obrok, ali problem je u tome što su mnoge otrovne slične jestivima i prijatnog su ukusa pa je lako pogrešiti, pogotovo ako samoi pokušavate da ih berete, a niste baš najsigurniji u njihovo raspoznavanje.

Nisu sve pečurke podjednako otrovne, ali neke od njih mogu izazvati i smrt, pa je jako važno potražiti lekarsku pomoć kod prvih reakcija trovanja. Posebno su ugrožena deca. Postoje i neke vrlo otrovne biljke, ali pečurke su posebno opasne, čak i ako nisu otrovne.

foto: giphy

Uvek treba imati na umu da ih ne biste smeli jesti više od dva puta nedeljno, i to sa razmakom, one mogu biti samo prilog, a nikako glavno jelo. Obrok pečuraka po osobi ne bi smeo da prelazi 200 grama.

Pečurke sadrže polisaharid hitin koji je teško razgradiv i zbog kog nedovoljno kuvane pečurke mogu izazvati mučninu i povraćanje. Takođe, ne biste smeli da ih već pripremljene ostavljate za drugi dan i podgrevate, već treba da ih pojedete u jednom obroku. Imajte na umu i da kuvanje ne izvlači otrov iz pečuraka, odnosno da su otrovne pečurke i nakon termičke obrade otrovne.

foto: pixabay.com

5 najčešćih otrovnih pečuraka za koje morate znati!

1. Ludara ili vražji vrganj (Rubroboletus satanas)

Lako ju je zamijeniti sa pravim vrganjem, ali za razliku od njega, ludara ima neprijatan miris, a meso postaje plave boje kad se izloži svežem vazduhu, na šta je potrebno obratiti pažnju kad se razmatra konzumiranje ove pečurke.

foto: pixabay.com

2. Zelena pupavka (Amanita phalloides)

Jedna je od najotrovnijih vrsta pečuraka na našim prostorima. Simptomi se javljaju tek nakon 24 sata, kad je kasno za praženjenje želudca, ali onda naglo nestaju, iako tad često dolazi do zatajenja jetre i bubrega, što može dovesti i do smrti.

foto: pixabay.com

3. Crvenjača (Cortinarius orellanus)

Prvi znaci trovanja se često pojavljuju tek nakon nekoliko nedelja, zbog čega se i ne povezuje s konzumacijom pečurke. U početku liči na grip, a kasnije se javlja zatajenje bubrega, koje može dovesti do smrti. Najčešće se može zameniti sa lisičarkom.

foto: pixabay.com

4. Muhara (Amanita muscaria)

Simptomi trovanja zavise od pojedene količine i variraju od mučnine, povraćanja, pa do grčeva i kome. Javljaju se od 30 do 60 minuta nakon jela. Neprijatno je, ali nije smrtonosno. U slučaju kiše bele točkice se mogu isprati, pa podseća na jestivu blagvu.

foto: pixabay.com

5. Panterina muhara (Amanita pantherina)

Sadrži iste otrove kao i muhara, ali u većim koncentracijama. Trovanje uključuje grčenje mišića, vrtoglavicu, poremećaje raspoloženja i halucinacije. Relativno ju je lako zameniti sa srodnim jestivim pečurkama iz roda Amanita.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.