Momci i vama otkucava! Biološki sat vam kuca isto kao i ženama! (FOTO) (GIF)
Foto: giphy

dok ste još mladi

Momci i vama otkucava! Biološki sat vam kuca isto kao i ženama! (FOTO) (GIF)

Ovim istraživanjem jasno je dokazano da je i za muškarce, kao i za žene, teže imati potomstvo u starijoj dobi

Objavljeno:

2 najmanje tajne za najveće ispunjenje sreće po Albertu Ajnštajnu! (FOTO) (GIF)

Iako se dugo verovalo kako je otkucavanje biološkog sata isključivo ženski problem, istraživanja pokazuju da razloga za brigu imaju i muškarci i da ne bi trebalo da predugo čekaju da postanu očevi. Istraživači su otkrili da embrion koji je nastao nakon oplodnje spermom starijih muškaraca sporije raste.

Druga studija predstavljena u Američkom društvu za reproduktivnu medicinu (American Society for Reproductive Medicine) je potvrdila činjenicu da sperma starijih muškaraca akumulira više mutacija.

foto: profimedia

Takođe, stručnjaci iz Bostona, koji se bave in vitro oplodnjom, otkrili su da se embrioni stvoreni spermom muškaraca starijih od 50 godina dele sporije i treba im više vremena da dođu u rani stadijum kada su spremni za implantaciju u matericu.

Za potrebe istraživanja pregledali su video snimke 3532 embriona koji su nastali od 527 parova. Oni u čijem nastajanju je učestvovala sperma starijih muškaraca, razvijali su se 35 procenata sporije od embriona stvorenih spermom muškaraca mlađih od 35 godina. Kada su uzeli u obzir samo embrione koji su dospeli do stadijuma spremnog za implantaciju, tada su oni nastali iz sperme starijih muškaraca bili 4,3 procenata sporiji.

foto: giphy

Manje su šanse za zdravo začeće

U daljoj studiji laboratorije za biomedicinska istraživanja u okviru Medicinskog Univerziteta ‚‚Cornell" u Njujorku, istraživači su otkrili je sperma starijih muškaraca sklonija razvijanju mutacija koje rezultiraju greškama u DNK.

Kažu da sperma starijih ima abnormalan broj hromozoma u svakoj ćeliji - ili previše ili premalo. To je stanje koje se zove aneuploidija i umanjuje šanse za razvoj zdravog embriona.

foto: profimedia

Proučili su i DNK sperme starijih muškaraca čije partnerke su nekoliko puta doživele spontani pobačaj. Muškarce su se svrstali u sedam grupa, u najmlađoj su bili oni od 25 do 30 godina, a u najstarijoj muškarci stariji od 55 godina.

Spermu su im testirali na aneuploidiju i DNK sekvenciranje na vrstu mutacije zvane CNV (varijacija broja kopija). Stopa oplodnje je kod najmlađih bila 88,7 procenata dok je kod najstarijih pala do 46 procenata.

foto: giphy

- Ovim istraživanjem jasno je dokazano da je i za muškarce, kao i za žene, teže imati potomstvo u starijoj dobi. Starije muškarce i njihove partnerke treba savetovati o rizicima loših ishoda trudnoće i potencijalnim neurorazvojnim problemima kod potomstva - objašnjava Peter Šlegel, predsednik Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.