Smokve su vredne zlata! Čuvaju srce i snižavaju holesterol! (FOTO)
Foto: pixabay.com

antikarcinomska svojstva

Smokve su vredne zlata! Čuvaju srce i snižavaju holesterol! (FOTO)

Smokve imaju kratku sezonu uzgoja i jako su osetljive, a najukusnije su ako se jedu odmah nakon branja

Objavljeno:

Hoćeš da smršaš na brzaka? 5 razloga zašto moraš da jedeš jaja skoro svaki dan! (FOTO) (GIF)

Već vekovima, smokve čine deo tipične zdrave, morske ishrane. Kao izvanredan izvor hranljivih vlakana, minerala, posebno polifenola, smokve se smatraju povoljnim za zdravlje i snažnoj pomoći u prevenciji i terapiji bolesti.

Nedavno objavljeno istraživanje izraelskih naučnika u naučnom časopisu ‚‚Journal of Agriculture and Food Chemistry" trebalo je da otkrije antioksidativnu aktivnost nekoliko vrsta smokava. Da bi otkrili sastojke s potencijalno povoljnim učinkom na zdravlje, naučnici su analizirali sastav polifenola, antocijanina i antioksidativni kapacitet šest komercijalnih vrsta smokava koje se razlikuju po boji (crne, crvene, žute i zelene).

foto: pixabay.com

Otkrili su impresivan sadržaj polifenola, a time i snažnu antioksidativnu aktivnost, a što je vrsta bila tamnije i jarkije boje udeo korisnih molekula i antioksidativna snaga su bili veći. Najviši udeo polifenola i antocijana, pa i najsnažnija antioksidativna aktivnost je otkrivena kod vrste ‚‚Mission" karakteristične po crno-ljubičastoj kori s mesom ružičaste boje.

Zanimljivo je da je većina fitohemikalija pronađena u kori smokava, a manje količine su pronađene u mesu. I ranije sprovedena istraživanja su pokazala da su smokve jako bogat izvor polifenola.

foto: pixabay.com

Začudiće vas da su smokve značajno bogatije polifenolima od jabuke, borovnice, pomorandže, šljive i jagode, pa čak i od namirnica koje se smatraju jako bogatim polifenolima poput crnog vina i čaja.

Smokve sadrže i biljne sterole, supstance koje dokazano imaju povoljno delovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli (poput stigmasterola i lanosterola sadržanih u smokvama) vezuju se za molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju. U smokvama su pronađeni i spojevi s potencijalnim antikarcinogenim delovanjem, benzaldehid i kumarini. Ti spojevi su ispitivani u naučnim studijama, a rezultati su obećavajući, posebno kada je reč o karcinomima prostate.

foto: pixabay.com

Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i jako su osetljive. Najukusnije su ako se jedu neposredno nakon branja. Iako su sveže smokve dostupne tek nekoliko meseci u godini, u suvim smokvama možete uživati tokom cele godine. Smokve su vrlo bogate mineralima, posebno kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Smokve povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje. Mnogo je razloga koji govore u prilog tome. Bogatstvo polifenola sa snažnim antioksidativnim delovanjem štiti LDL lipoproteine od oksidacije i tako se korisit u prevenciji ateroskleroze.

foto: pixabay.com

Visok udeo kalijuma deluje povoljno na regulaciju krvnog pritiska, a topljiva vlakna i biljni steroli na nivo holesterola u krvi. Hranljiva vlakna iz ploda smokve deluju i na nivo šećera u krvi, a antidijabetičko delovanje poseduju i smokvini listovi.

Iako ne zvuče jestivo, u nekim kulturama su smokvini listovi sastavni deo jelovnika. Zbog niza molekula koje poseduju, smokve imaju i potencijalno antikarcinogeno delovanje. Smokve su izvrstan izvor brojnih nutrijenata.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.