Zašto ne možete da izbacite iz glave stihove pesme koju baš i ne volite? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

Tamna strana mozga!

Zašto ne možete da izbacite iz glave stihove pesme koju baš i ne volite? (FOTO) (GIF)

Koliko ste se puta uhvatili kako ne možete iz glave izbaciti onu jednu pesmu ili stih koji vam je "ušao u uši " i nikako ne izlazi?

Objavljeno:

Mozak zauzima jedva 2 procenta naše telesne mase, ali ipak troši skoro 25 procenta energije tela. Desetine miljardi neurona u našem mozgu zahtevaju konstantan unos energije, a u nedostatku energije postaju "kanibali i jedu sami sebe".

Kada vaš želudac vrišti od gladi i neuroni su gladni i tada počinju jesti delove sebe za energiju. Ovaj kanibalizam je deo komunikacijskog procesa koji nas alarmira da je vreme za unos energije, odnosno - vreme za jelo.

foto: giphy

Ponavljanje u krug

Koliko ste se puta uhvatili kako ne možete iz glave izbaciti onu jednu pesmu ili stih koji vam je "ušao u uši" i nikako ne izlazi? U stari svi su ponekad bili žrtve nekog stiha ili pesme koju nikako nisu mogli da izbace iz glave. Naučnici ovaj fenomen nazivaju "crvom u ušima". Oni tvrde da mozak ne voli nedovršene misli i stalno traži rešenje kada do toga dođe.

foto: pixabay.com

Kada vam se dogodi "earworm", odnosno crv u ušima, stalno vam se u glavi ponavlja isti stih. Mozak ne može da završi pesmu do kraja ili mu niste dali priliku da je završi. Mozak će taj stih ponavljati i ponavljati s ciljem da je završi jer ste ga ostavili s "nedovršenim poslom". Da prekinete taj dosadan stih poslušajte celu pesmu da bi vaš mozak prestao da ponavlja iste stihove...

foto: giphy

Previše ste opsednuti nekim stvarima

Ovo takođe podiže tačku semantičke zasićenosti u kojoj, ako previše ponavljate određene reči one gube smisao i značaj. Mozgu je potrebna završena i celovita misao i opsedaće vas dok je ne završite. Zato vam se ponekad čini da ste previše opsednuti nekim stvarima.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: quora.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.