Jela je cveklu svaki dan 2 nedelje, a onda je otišla kod lekara: Kada su joj stigle analize, oboje su zanemeli!
Cvekla, Foto: Print screen / You Tube / Spicylicious

jako je zdrava

Jela je cveklu svaki dan 2 nedelje, a onda je otišla kod lekara: Kada su joj stigle analize, oboje su zanemeli!

Postoje brojne zdrave namirnice koje svakodnevnom konzumacijom doprinose zdravlju organizma

Objavljeno: 14:27h

Redovna konzumacija cvekle pruža sve mnoge prednosti, smanjuje rizik od kardiovaskularnih tegoba, poboljšava funkcionisanje organizma i sprečava bolesti povezane sa starenjem.

Postoje brojne zdrave namirnice koje svakodnevnom konzumacijom doprinose zdravlju organizma. Jedna od njih je cvekla, koja je bogata hranljivim materijama korisnim za varenje, cirkulatorni sistem i opšte zdravlje.

Cvekla je dostupna tokom cele godine, a po hranljivosti se ističe kao izvor vlakana, folata i kalijuma. Ove hranljive materije doprinose boljem varenju, smanjuju mogućnost opstipacije, podržavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema i podstiču rad mišića. Folati, pored toga, stimulišu formiranje DNK i drugih genetskih materijala, što je posebno korisno za regeneraciju i rast ćelija.

Cvekla je korisna za sportiste zbog svog uticaja na cirkulatorni sistem: ravnomerno raspoređuje kiseonik, hormone i hranljive materije po celom telu, pomaže im da se brže oporave i poboljšaju funkciju mišića.

Šta se dešava ako jedemo cveklu svaki dan?

Pasta, Špagete, Cvekla, Pesto od cvekle
foto: Ivanna Grigorova / Panthermedia / Profimedia

Redovna konzumacija cvekle pruža sve navedene prednosti, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih tegoba, poboljšava funkcionisanje organizma i sprečavaju bolesti povezane sa starenjem. Preporučena dnevna količina je jedna cvekla srednje veličine.

Važno je napomenuti da prekomerna konzumacija cvekle može izazvati neželjene efekte kao što su nelagodnost u stomaku, dijareja ili povećanje gasova. Takođe, zbog betaninskog pigmenta, urin i stolica mogu poprimiti crvenkastu boju, što može biti uznemirujuće, ali ne i opasno.

Kako jesti cveklu?

cVEKLA, Salata, Salata od cvekle, Cvekla
foto: Irina Kryvasheina / Alamy / Profimedia

Cvekla se može konzumirati na različite načine, ali da bi se zadržala većina hranljivih materija, preporučuje se da je jedete sirovu – narezanu na kockice ili narendanu u salatama. Još jedan ukusan i zdrav način je priprema soka od cvekle.

Recept za sok od cvekle:

Cvekli uklonite peteljke i koru i isecite je na kockice.

U blender stavite tri šargarepe, kockice cvekle i sok od jednog limuna.

Po potrebi dodajte malo vode i uživajte. Preporučuje se da se dnevno konzumira oko 250 ml ovog soka.

Cveklu treba konzumirati umereno. Ljudi sa kamenom u žuči ili stomačnim tegobama treba da se konsultuju sa lekarom pre konzumiranja, kako bi izbegli moguće neželjene efekte.

Salata od cvekle ili smuti od cvekle za osvežavajući i hrskav obrok.

Cvekla, Salata od cvekle, Salata
foto: Madeleine Steinbach / Alamy / Profimedia

Sastojci: 1 velika šaka rendane šargarepe 2 velike šake rendane cvekle 1 čen belog luka, izgnječenog 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja 1 kašičica balzamiko jabukovog sirćeta 3 kašike svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog so i biber po ukusu

Priprema:

Pomešati rendanu šargarepu i cveklu u činiji. U odvojenoj činiji pomešati beli luk, ekstra devičansko maslinovo ulje, balzamiko jabukovo sirće, peršunovo lišće, so i biber.

Kuvana cvekla

Cvekla
foto: Printscreen

Kuvanjem cvekla postaje mekša i blaga, savršena za dodavanje supama ili kao prilog.

Količina: za 4 osobe

Vreme pripreme: 30 min.

Sastojci:

2 cvekle u korenu, srednje veličine 1 kašika lišća svežeg korijandera, sitno seckanog 1 kašika peršunovog lišća, sitno seckanog 1 mladi luk, sitno seckan 2-3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja 1 kašika balzamiko sirćeta so i biber po ukusu

Priprema:

1. Oguliti cvekle i staviti ih u komadu (neiseckane) da se kuvaju oko 25 minuta, dok ne omekšaju. 2. Nakon toga, ohladite ih pod mlazom hladne vode, te ih isecite na kockice 1,5 x 1,5 cm. 3. Servirajte cveklu u činiju, te je začinite ekstradevičanskim maslinovim uljem, balzamikom, solju i biberom. Dobro promešajte, te po vrhu dodajte lišće korijandera i peršuna i sitno seckani mladi luk.

Žene prave ovo jelo od samo 4 sastojaka, svi su zdravi: Recept za prelepu, ukusnu Barbi pastu! (VIDEO)

Pečena cvekla

Cvekla
foto: Profimedia

Pečena cvekla zadržava bogat ukus i teksturu, čineći je savršenom za pripremu zdravih obroka.

Sastojci: 6 krompira (600g) 2 cvekle (400g) kokosovo mleko 400ml 1 limun 2 kašičice korijandera u prahu 2 kašičice tucane crvene paprike 1 kašičica kima u prahu 2 čena belog luka so i biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Poređajte cveklu sa korom u tesiju za pečenje i pecite oko sat vremena. Dok se cvekla peče, ogulite krompire (samo one koji idu u supu) i stavite ih u šerpu sa hladnom vodom. Stavite krompir da se kuva oko četrdeset pet minuta. Ukoliko želite da napravite krutone od krompira, iseckajte ostatak krompira (ne morate da ih ogulite) na male komade i stavite ih u tepsiju sa dosta maslinovog ulja i dodajte tucanu papriku, so i biber po ukusu. Pecite oko četrdeset pet minuta, dok spolja ne postane hrskav. Kada je cvekla gotova, ostavite da se ohladi. Potom skinite koru, isecite cveklu na komade i stavite je u blender. Procedite krompire koji su se kuvali i dodajte ih u blender zajedno sa limunovim sokom, kimom, belim lukom, korijanderom u prahu i kokosovim mlekom. Dodajte malo soli i bibera po ukusu. Blendirajte dok ne dobijete glatku smesu, ako vam se čini da je smesa previše gusta, dodajte vodu dok ne dođete do željene konzistencije. Sipajte supu u šerpu i zagrejte je do savršene temperature.

Koliko je preporučljivo uzimati cveklu u trudnoći?

Stomak, Trudnica, Trudnoća, Trudnički stomak
foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Cvekla je vrlo korisna u trudnoći, jer je bogata folatima, koji su ključni za pravilan razvoj neuralne cevi kod fetusa. Folati pomažu u prevenciji urođenih mana, posebno onih koje se odnose na mozak i kičmenu moždinu. Takođe, cvekla sadrži vitamine i minerale, poput vitamina C i gvožđa, koji su važni za imunitet trudnice i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Međutim, treba biti oprezan sa količinom. Iako cvekla može pružiti mnoge zdravstvene koristi, njen visok sadržaj vlakana i prirodnih šećera može izazvati probleme sa varenjem, kao što su nadutost ili gasovi, naročito ako se konzumira u velikim količinama. Trudnice bi trebalo da jedu cveklu u umerenim količinama i, kao i sa svim drugim namirnicama, da se posavetuju sa svojim lekarom kako bi izbegle moguće komplikacije. Pravilna konzumacija cvekle može biti odličan dodatak zdravoj ishrani tokom trudnoće.

Bonus video:

00:26

Nastavak sednice Narodne skupštine Republike Srbije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.