UPOZORIO I NA...
DOKTOR VOJISLAV OTKRIO KOJE KOJE VOĆE SVAKODNEVNO JEDE ZA NIZAK ŠEĆER U KRVI: Bez ovoga nema šanse da započne dan
Dr Perišić ističe da je med mnogo više od zaslađivača – pravi saveznik zdravlja
U posljednjih nekoliko godina sve više ljudi započinje dan jednostavnim, ali navodno čudesnim napitkom – čašom tople vode sa limunom.
Ovaj trend, koji se proširio društvenim mrežama i wellness blogovima, obećava brojne benefite: od detoksikacije organizma i ubrzanog metabolizma, do jačanja imuniteta i lepše kože. No, koliko su ta obećanja zapravo utemeljena, a koliko rezultat modernog "zdravog" marketinga?
Prof. dr Vojislav Perišić smatra da popularni jutarnji ritual ispijanja tople vode sa limunom nema dokazano blagotvorno dejstvo na zdravlje. On objašnjava da takva navika može čak da izazove neželjene efekte u želucu.
"Topla voda sa limunom može samo da raširi želudac i privremeno umanji osećaj gladi. Ja sam bio veliki štreber, pripremao sam ispit od prve do poslednje strane. Limun je slaba limunska kiselina, a slabe kiseline suzbijaju disocijaciju jakih kiselina. Kad stavite limunov sok u čašu vode, limunska kiselina kao slaba kiselina suzbija lučenje jake kiseline u želucu, hlorovodonične kiseline. Nama je zato prijatnije kad je popijemo", rekao je dr Vojislav Perišić za Mondo.
Čime treba započeti dan?
Govoreći o zdravim jutarnjim navikama, dr Vojislav Perišić često se priseti tradicionalnih običaja iz svog detinjstva. On s dozom duhovitosti podseća na način na koji su nekada ljudi započinjali dan, verujući da se i u jednostavnim ritualima krije mudrost starih generacija.
"U mom selu ovako se počinjao doručak – kafena kašika meda, čašica rakije i turska kafa. Znate zašto? Med da pojača moždane aktivnosti i da ujutru budemo bistriji, kafa da budemo pametniji, a rakija da budemo raspoloženiji. Moj deda je to stalno uzimao."
Dr Perišić ističe da je med mnogo više od zaslađivača – pravi saveznik zdravlja, posebno kada se koristi umereno i na pravilan način.
"Svaki pravi med je sterilan. U njemu nema nijedne štetne bakterije. Med je kao melem na ranu, veoma je koristan za upalni proces. Treba ga koristiti, ali ne treba preterivati. Od meda se pravi jedan preperat koji se zove perga. U pergi se nalazi 35 hemijskih jedinjenja koji imaju snažan uticaj na nervni sistem i poboljšavaju funkcije nervnog sitema", rekao je dr Voja i objasnio zašto je med dobar za zdravlje:
"U tom smislu, med poboljšava naše kognitivne funkcije. Treba ga uzimati. Ne valja mnogo, jer pankreas ne može da savlada veliku količinu, ali tri puta dnevno po kašičica meda je sasvim dovoljno".
"Svojevremeno sam se bavio medom. Pre nego što vam objasnim zašto je dobar, moram da napravim digresiju. Za vreme Josipa Broza Tita, ja sam bio predsednik jedne komisije koja je kontrolisala rad bolnica u Srbiji. Jedna od njih bila je Čačak bolnica. Tamo je bio čuveni hirurg, doktor Ocoković. Kažu da mu nije ravnog bilo. Rekao mi je da dođem da vidim nešto. Ležala je jedna popadija, kao kuća lepa žena, sa otvorenom ranom. Sestra je razvijala zavoje, a on mi je rekao da pogledam ranu koja je u ranoj fazi zarastanja. Pitao sam kako, a on mi je rekao da med ima antiinfektivno i antiupalno dejstvo", rekao je dr Voja i objasnio zašto je med dobar za zdravlje:
"Svaki med, pravi med je sterilan. U njemu nikada nema nijedne štetne bakterije. Med je kao melem na ranu, veoma je koristan za upalni proces. Treba ga koristiti, ali ne treba preterivati. Od meda se pravi jedan preperat koji se zove perga. U pergi se nalazi 35 hemijskih jedinjenja koji imaju snažan uticaj na nervni sistem i poboljšavaju funkcije nervnog sitema", rekao je dr Voja za MONDO i otkrio odličnu zamenu za med za one koji ne smeju da ga jedu.
"U tom smislu, med poboljšava naše kognitivne funkcije. Treba ga uzimati. Ne valja mnogo jer pankreas ne može da savlada veliku količinu, ali tri puta dnevno po kašičica meda je sasvim dovoljno. Ja ga ne uzimam jer imam dijabetes, ali, postoji ali. Kisele jabuke, kožare, su odlične. Mnogi se smeju, ali velika je korist od njih. Organska kiselina koja se apsorbuje, ne opterećuje pankreas, a utiče na sve. Ja pojedem tri jabuke dnevno i ne skače šećer. Kad pojedem druge, šećer skače na 20", otkrio je prof. dr Vojislav Perišić.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena/Marija Brčić/Prenela: N.J)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




