odlična je
Najzdravija konzervirana hrana koju mnogi potcenjuju! U njoj nema žive, zdravija je nego sveža, vraća u život
Sardine iz konzerve obično sadrže i manje žive nego mnoge druge vrste ribe iz konzerve i odličan je izbor kada vam sveža riba nije dostupna, kaže nutricionistkinja.
Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, naročito onu koja je podložna razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i kroz sterilizaciju, prenosi Citymagazin.
„Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali kada se voće ili povrće konzervira, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama“, objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je, prema mišljenju stručnjaka, najzdravija konzervirana hrana.
To su, kako kaže, sigurno sardine u konzervi, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, a pritom je i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje. Uključivanje konzervirane ribe u ishranu donosi brojne zdravstvene prednosti.
„Konzervirane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, posebno kada vam sveža nije dostupna“, rekla je Kording.
Uz njih unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protuupalnih omega-3 masnih kiselina, dok maslinovo ulje obezbeđuje mononezasićene masti koje su dobre za srce, objašnjava ona.
Kako jesti sardine?
Zdravstvene smernice preporučuju dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive nedeljno, a Kording savetuje da ih pomešate sa testeninom, sirom ili krekerima kao međuobrok.
„Lično najviše volim da ih izgnječim viljuškom i jednostavno dodam u salatu“, rekla je Kording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se konzervirana sardina uključi u ishranu.
Bonus video:
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!





