lek iz prirode
Ovaj napitak je melem za organizam, trebalo bi da ga piju i bolesni i zdravi: Košta samo 90 dinara, ima 25 kalorija
Surutku je najbolje piti ujutro na prazan stomak, uz doručak, ali učinak ćete osetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvežili i vratili energiju
Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.
Kako biste osetili maksimalan efekat surutke koji su naše prabake koristile kao lek, konzumirajte pola do jednog litra surutke dnevno.
Najbolje ju je piti ujutro na prazan stomak, uz doručak, ali učinak ćete osetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvežili i vratili energiju. Ovaj moćni napitak ima i svoju skromnu stranu jer litar surutke se može kupiti za 90 dinara, navodi Slobodna Dalmacija.
Najbolji je prirodni "lek" za jetru
Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje surutka ne pomaže bar malo. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre i obolelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.
Pomaže kod mršavljenja
Surutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim materijama, surutka je važan deo redukcijske dijete i korisna svakome ko želi da održava vitku liniju.
Rešava problem zatvora
Surutka će brzinski podstaći probavu i rešiti neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litar surutke dnevno) jer može izazvati proliv. Surutka poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.
Smanjuje stres i osećaj umora
Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.
Reguliše povišene masnoće u krvi
Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Naime, surutka kod mnogih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovnog konzumiranja, piše Slobodna Dalmacija.
DR MATIĆ O SURUTKI - PROMENE VAS ČEKAJU POSLE 10 DANA KONZUMIRANJA
"Surutka je nusproizvod mleka, koji se proizvodi na određeni način. U sebi ima puno proteina, a ti proteini pripadaju dobrim aminokiselinama. Iz njih dobijamo jedan antioksidans. Sve to pomaže u očuvanju aminokiselina u čovekovom organizmu, a istovremeno čisti organizam. Jetra nam je najviše napadnuta sada, posebno u ovo vreme kada imamo mnogo zagađenog vazduha, loše hrane i vode, a i ljudi piju mnogo lekova. Proteini rade najbolje za nju, a surutka ih ima, a nema ni laktoze ni šećera", objasnio je dr Matić i otkrio koja je najbolja.
"Imamo surutku koju dobijamo u tečnom obliku, slatku, imamo i malo kiseliju. Najbolja je kozja. Treba voditi računa ko sme da uzima surutku. Možete da je uzimate preventivno. Obično se pije oko litar, litar i po dnevno. Ja mislim da je to mnogo. Sportisti je uzimaju, recimo. Na taj način podižu mišićnu masu. Moramo da budemo oprezni sa ljudima koji imaju oštećene bubrege, da vodimo računa o starosnoj dobi, koliko proteina uzimamo iz hrane itd", rekao je dr Marić.
Dr kaže da je surutka poznata po tome što je dobra za mamurluk.
"Dobra za mamurluk. Tu je najvažnija brza razgradnja. Ne zadržava se mnogo u plazmi nego ide direktno ka mišićima i organima. To su čisti proteini, naravno da može da pomogne kod mamurluka. Brza razgradnja je toliko bitna u proteinima jer se oni teško razgrađuju. Surutka ima sposobnost da regeneriše jetru", rekao je dr Matić i objasnio kad možemo da vidimo pozitivne promene zbog surutke.
"Pokazalo se da poboljšanje može da se vidi za desetak dana. Preporučuje se da se uzima mesec dana i malo više. Volim da upozorim ljude, da u nekim slučajevima treba da potraže savet stručnog lica. Ko ima povišen nivo uree, kreatinina, mokraćne kiseline, znači bubrezi. Oni moraju da obrade proteine. Kod dece treba biti obazriv. Preporučuje se trudnicama, ali i tu bih ja bio obazriv. Ko ima preteranu mršavost, takođe treba biti oprezan, a i kod ljudi koji su gojazni. Treba je uzimati postepeno, kao u postu. Ne sme odjednom da se krene sa novinom jer je to stres za organizam. Nisu naši organi kod svih isti", upozorio je dr Matić.
Bonus video:
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




