Ovaj džem od šljiva nema ni trunčicu konzervansa! Recept izvučen iz bakine fioke, ne goji, a u organizam unosite...
Džem, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

ukusan, a zdrav!

Ovaj džem od šljiva nema ni trunčicu konzervansa! Recept izvučen iz bakine fioke, ne goji, a u organizam unosite...

Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa

Objavljeno:

Domaći džem je nezaobilazan za jesenji period.

Mnogima je upravo bakin pekmez od šljiva prva asocijacija na detinjstvo, domaćinstvo i pravu, toplu hranu.

Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.

Upravo jedan takav vam donosimo u nastavku.

Sastojci za džem od šljiva

5 kg zrelih šljiva

500 g šećera (opciono, zavisi od slatkoće voća)

Napravite džem od šljiva i čokolade: Savršen za mazanje na hleb i palačinke

Priprema džema od šljiva

Džem od šljiva
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Priprema šljiva – dobro oprati, očistiti i izvaditi koštice.

Kuvanje na tihoj vatri – staviti šljive u šerpu s debljim dnom i kuvati na blagoj temperaturi uz često mešanje, da masa ne zagori.

Dodavanje šećera – pred kraj, dodati šećer samo ako su šljive kisele. Pekmez je tradicionalno najbolje kuvati što prirodniji.

Gotovo je kad varjača stoji – pravi pekmez je gust, taman i ne razliva se s kašike.

Sterilizacija tegli – vruć pekmez sipati u zagrejane tegle, zatvoriti i prekriti ćebetom dok se ne ohladi.

Najbolji recept za domaći džem od malina: Bolji ukus ne možete zamisliti

Zašto je poseban?

Pekmez od šljiva bez konzervansa traje mesecima, čuva vitamine i vlakna i može se jesti uz hleb, palačinke, kolače ili kašikom – kao desert na kašičicu nostalgije.

Bonus video:

05:54

Ubistvo koje je potreslo Ameriku: Šta sledi nakon smrti Čarlija Kirka?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.