HOROR!
Evo šta vam se dešava u telu ako pojedete meso zaraženo salmonelom: Prvi simptomi dolaze odmah - čitajte pažljivo
Najčešći simptomi trovanja salmonelom
U Kruševcu je zaplenjeno 40 tona pilećeg mesa zaraženog salmonelom, a trovanje ovom bakterijom izaziva neprijatne simptome.
Otklonjena je direktna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. A šta bi se desilo da je piletina zaražena salmonelom dospela do naših tanjira?
Infekcija salmonelom je uobičajena bakterijska bolest koja utiče na crevni trakt. Bakterije salmonele obično žive u crevima životinja i ljudi i izlučuju se kroz stolicu. Ljudi se njome najčešće inficiraju preko kontaminirane vode ili hrane, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.
Najčešći simptomi trovanja salmonelom
Mogući znaci i simptomi infekcije salmonelom prema klinici Mejo uključuju:
- dijareju - grčeve u stomaku - groznice - mučninu - povraćanje - jezu
- glavobolju - krv u stolici
Prvi znaci trovanja mogu da se jave otprilike osam sati nakon konzumiranja zaražene hrane.
Neki ljudi sa infekcijom salmone nemaju simptome. Međutim, kod većine se razvije dijareja, groznica i grčevi u stomaku u roku od 8 do 72 sata nakon izlaganja. Većina zdravih ljudi se oporavlja u roku od nekoliko dana do jedne nedelje bez specifičnog lečenja.
Međutim, u nekim slučajevima, dijareja može izazvati ozbiljnu dehidraciju i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Komplikacije opasne po život takođe se mogu razviti ako se infekcija proširi izvan creva. Rizik od infekcije salmonelom je veći kada se putuje u zemlje bez čiste vode za piće i pravilnog odlaganja otpadnih voda.
Kod većine se razvije dijareja, groznica i grčevi u stomaku u roku od 8 do 72 sata nakon izlaganja Foto: Profimedia
Infekcija salmonelom obično je uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa, piletine i jaja ili proizvoda od jaja ili korišćenjem nepasterizovanog mleka.
Znaci i simptomi infekcije salmonelom uglavnom traju do nedelju dana. Dijareja može trajati do 10 dana, ali može proći i nekoliko meseci pre nego što se creva vrate u uobičajeni ritam.
Nekoliko vrsta bakterija salmonele dovodi do tifusne groznice, ponekad smrtonosne bolesti koja je češća u zemljama u razvoju.
Kada je neophodno javiti se lekaru?
Većina ljudi ne mora da traži medicinsku pomoć zbog infekcije salmonelom jer ona sama po sebi nestaje u roku od nekoliko dana.
Međutim, ako je inficirana beba, malo dete, starija osoba ili pacijent sa oslabljenim imunološkim sistemom, neophodno je javiti se lekaru u ovim slučajevima:
Ako bolest traje više od nekoliko dana
Ako je povezana sa visokom temperaturom ili se javlja krv u stolici
Ako izaziva dehidraciju, sa znacima kao što su manje mokrenja nego obično, tamno obojeni urin i suva usta i jezik
Bakterije salmonele žive u crevima ljudi, životinja i ptica Foto: Shutterstock
Šta uzrokuje zaražavanje salmonelom?
Bakterije salmonele žive u crevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane ili vode koja je kontaminirana fekalijama.
Zaražene namirnice obično uključuju:
Sirovo meso, živina i morski plodovi
Sirova ili nedovoljno kuvana jaja
Nepasterizovani mlečni proizvodi
Voće i povrće - do kontaminacije može doći i u kuhinji, kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt sa nekuvanom hranom, kao što su salate
Hrana koja se nepravilno sprema ili čuva
Zaražene površine
Do infekcije može doći i ako ljudi dodirnu nešto što je kontaminirano, a zatim stave prste u usta
Životinje i kućni ljubimci, posebno ptice i gmizavci, mogu nositi bakterije salmonele na svom perju, krznu ili koži ili u izmetu. Neka hrana za kućne ljubimce može biti kontaminirana salmonelom i može zaraziti životinje
Preventivne metode su posebno važne kada se priprema hrana ili se neguju bebe, starije osobe kao i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.
Perite ruke sapunom i vodom 20 sekundi Foto: Shutterstock
Neophodna je besprekorna higijena
Temeljno pranje ruku može pomoći u sprečavanju prenosa bakterija salmonele u usta ili bilo koju hranu koju pripremate. Perite ruke sapunom i vodom 20 sekundi nakon što:
koristite toalet
promenite pelenu
priptemate sirovo meso ili piletinu
očistite izmet kućnih ljubimaca
dodirujte kućne ljubimce ili druge životinje ili mesto gde borave (posebno gmizavce ili ptice)
Da biste sprečili unakrsnu kontaminaciju:
Čuvajte sirovo meso, piletinu i morske plodove dalje od druge hrane u frižideru
Ako je moguće, u kuhinji koristite dve daske za sečenje — jednu za sirovo meso, a drugu za voće i povrće
Nikada ne stavljajte kuvanu hranu na neoprani tanjir na kome je prethodno bilo sirovo meso
Površine za pripremu hrane temeljno operite sapunom i vodom
Izbegavajte da jedete sirova jaja - domaće testa za kolače, sladoled, majonez, sadrže sirova jaja. Ako morate da konzumirate sirova jaja, uverite se da su pasterizovana.
Takođe, obavezno dobro kuvajte hranu i odmah stavite u frižider ili zamrznite hranu.
Espreso/mayoclinic.org/DČ
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




