Evo šta vam se dešava u telu ako pojedete meso zaraženo salmonelom: Prvi simptomi dolaze odmah - čitajte pažljivo
Foto: Brain light / Alamy / Profimedia

HOROR!

Evo šta vam se dešava u telu ako pojedete meso zaraženo salmonelom: Prvi simptomi dolaze odmah - čitajte pažljivo

Najčešći simptomi trovanja salmonelom

Objavljeno:

U Kruševcu je zaplenjeno 40 tona pilećeg mesa zaraženog salmonelom, a trovanje ovom bakterijom izaziva neprijatne simptome.

Otklonjena je direktna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. A šta bi se desilo da je piletina zaražena salmonelom dospela do naših tanjira?

Infekcija salmonelom je uobičajena bakterijska bolest koja utiče na crevni trakt. Bakterije salmonele obično žive u crevima životinja i ljudi i izlučuju se kroz stolicu. Ljudi se njome najčešće inficiraju preko kontaminirane vode ili hrane, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.

Najčešći simptomi trovanja salmonelom

Mogući znaci i simptomi infekcije salmonelom prema klinici Mejo uključuju:

- dijareju - grčeve u stomaku - groznice - mučninu - povraćanje - jezu

- glavobolju - krv u stolici

Prvi znaci trovanja mogu da se jave otprilike osam sati nakon konzumiranja zaražene hrane.

Neki ljudi sa infekcijom salmone nemaju simptome. Međutim, kod većine se razvije dijareja, groznica i grčevi u stomaku u roku od 8 do 72 sata nakon izlaganja. Većina zdravih ljudi se oporavlja u roku od nekoliko dana do jedne nedelje bez specifičnog lečenja.

Međutim, u nekim slučajevima, dijareja može izazvati ozbiljnu dehidraciju i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Komplikacije opasne po život takođe se mogu razviti ako se infekcija proširi izvan creva. Rizik od infekcije salmonelom je veći kada se putuje u zemlje bez čiste vode za piće i pravilnog odlaganja otpadnih voda.

Kod većine se razvije dijareja, groznica i grčevi u stomaku u roku od 8 do 72 sata nakon izlaganja Foto: Profimedia

Infekcija salmonelom obično je uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa, piletine i jaja ili proizvoda od jaja ili korišćenjem nepasterizovanog mleka.

Znaci i simptomi infekcije salmonelom uglavnom traju do nedelju dana. Dijareja može trajati do 10 dana, ali može proći i nekoliko meseci pre nego što se creva vrate u uobičajeni ritam.

Nekoliko vrsta bakterija salmonele dovodi do tifusne groznice, ponekad smrtonosne bolesti koja je češća u zemljama u razvoju.

Kada je neophodno javiti se lekaru?

Većina ljudi ne mora da traži medicinsku pomoć zbog infekcije salmonelom jer ona sama po sebi nestaje u roku od nekoliko dana.

Međutim, ako je inficirana beba, malo dete, starija osoba ili pacijent sa oslabljenim imunološkim sistemom, neophodno je javiti se lekaru u ovim slučajevima:

Ako bolest traje više od nekoliko dana

Ako je povezana sa visokom temperaturom ili se javlja krv u stolici

Ako izaziva dehidraciju, sa znacima kao što su manje mokrenja nego obično, tamno obojeni urin i suva usta i jezik

Bakterije salmonele žive u crevima ljudi, životinja i ptica Foto: Shutterstock

Šta uzrokuje zaražavanje salmonelom?

Bakterije salmonele žive u crevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane ili vode koja je kontaminirana fekalijama.

Zaražene namirnice obično uključuju:

Sirovo meso, živina i morski plodovi

Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

Nepasterizovani mlečni proizvodi

Voće i povrće - do kontaminacije može doći i u kuhinji, kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt sa nekuvanom hranom, kao što su salate

Hrana koja se nepravilno sprema ili čuva

Zaražene površine

Do infekcije može doći i ako ljudi dodirnu nešto što je kontaminirano, a zatim stave prste u usta

Životinje i kućni ljubimci, posebno ptice i gmizavci, mogu nositi bakterije salmonele na svom perju, krznu ili koži ili u izmetu. Neka hrana za kućne ljubimce može biti kontaminirana salmonelom i može zaraziti životinje

Preventivne metode su posebno važne kada se priprema hrana ili se neguju bebe, starije osobe kao i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Perite ruke sapunom i vodom 20 sekundi Foto: Shutterstock

Neophodna je besprekorna higijena

Temeljno pranje ruku može pomoći u sprečavanju prenosa bakterija salmonele u usta ili bilo koju hranu koju pripremate. Perite ruke sapunom i vodom 20 sekundi nakon što:

koristite toalet

promenite pelenu

priptemate sirovo meso ili piletinu

očistite izmet kućnih ljubimaca

dodirujte kućne ljubimce ili druge životinje ili mesto gde borave (posebno gmizavce ili ptice)

Da biste sprečili unakrsnu kontaminaciju:

Čuvajte sirovo meso, piletinu i morske plodove dalje od druge hrane u frižideru

Ako je moguće, u kuhinji koristite dve daske za sečenje — jednu za sirovo meso, a drugu za voće i povrće

Nikada ne stavljajte kuvanu hranu na neoprani tanjir na kome je prethodno bilo sirovo meso

Površine za pripremu hrane temeljno operite sapunom i vodom

Izbegavajte da jedete sirova jaja - domaće testa za kolače, sladoled, majonez, sadrže sirova jaja. Ako morate da konzumirate sirova jaja, uverite se da su pasterizovana.

Takođe, obavezno dobro kuvajte hranu i odmah stavite u frižider ili zamrznite hranu.

02:22

Ovom greškom razboljevamo čitavu podoricu, ne držite meso u zamrzivaču duže od 6 meseci! Profesor Poljoprivrednog fakulteta za Kurir ukazao na strašnu grešku!

Espreso/mayoclinic.org/DČ


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.