Zašto treba jesti seme lana? Ako ga jedete nepravilno, samo će proći kroz telo - bitno je poštovati ova pravila
Foto: Michelle Arnold / Alamy / Profimedia

ko je primetio?

Zašto treba jesti seme lana? Ako ga jedete nepravilno, samo će proći kroz telo - bitno je poštovati ova pravila

Jedna od najzdravijih namirnica koje možete uneti.

Objavljeno:

Kada je reč o zdravoj ishrani, bez obzira na to pokušavate li da se rešite viška kilograma ili samo da pružite svom organizmu najbolje moguće, teško da ćete naći na savete stručnjaka u kojima se ne pominju superzdrave semenke.

Semena mnogih biljaka nude obilje hranljivih materija koje pomažu u prevenciji bolesti, očuvanju zdravlja i sagorevanju masnih naslaga, a na vrhu liste onih koja se često preporučuju obično je laneno seme, kao jedna od najzdravijih namirnica koje možete uneti.

Zašto treba jesti semenke lana?

Seme lana kao glavne sastojke ima lignine, fitoestrogene koji imaju antioksidansna svojstva, a značajnoj količini sadrži biljna vlakna, omega 3 masne kiseline, vitamin E, vitamin D, magnezijum, selen i cink.

  • bolja probava i zdravlje creva
  • bolja bakterijska crevna flora
  • mršavljenje i održavanje zdrave telesne težine
  • suzbijanje apetita
  • pomoć u regulaciji holesterola u krvi
  • pomoć u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja
  • pomoć u ublažavanju upale mišića
  • pomoć u regulaciji želudačne kiseline
  • zdravstvene prednosti za zdravlje kože i kose
  • diuretičko dejstvo
Seme lana
foto: Printscreen/Youtube/KALAIGNAR TV

Kako se pravilno jede seme lana?

Verovatno ste primetili da se u svim receptima navodi da laneno seme treba da se koristi mleveno, a to nije bez razloga.

Ove semenke imaju, naime, vrlo čvrstu čvrstu spoljašnju opnu, koja se ne razlaže u digestivnom traktu. Zbog toga se preporučuje da se seme lana samelje, a idealno je da to učini neposredno pre upotrebe.

U prodavnicama je moguće pronaći već mleveno laneno seme, što znači da je imalo mnogo vremena za oksidaciju i gubitak nutrijenata, ali je u svakom slučaju bolja opcija od čitave semenke s opnom.

Ako želite da sameljete veću količinu odjednom i čuvate mleveni lan za kasnije, obavezno ga držite u hermetički zatvorenoj posudi kako bi sačuvao hranljive materije.

Prednosti lanene sluzi i kako je dobiti

Međutim, i nesamleven lan može biti od koristi ukoliko ga najpre potopite da odstoji u vodi. Ispod opne, semenke imaju lanenu sluz, koja je jedan od njihovih ključnih delova i sadrži mešavinu polisaharida rastvorljivih u vodi, uglavnom L-laktozu, D-ksilozu, L-ramnozu i D-galakturonsku kiselinu.

Poznato je da lanena sluz deluje kao laksativ, zatim protiv gorušice, a koristi se i u kozmetičkoj industriji i u pripremi "uradi sama" maski za lice. Upravo je ova sluz razlog zašto seme lana omekša kad se potopi, a da biste je iskoristili, uradite sledeće:

  • Sipajte 10 g lanenenog semena u činiju.
  • Preko nalijte 100 ml mlake vode.
  • Ostavite da odstoji šest sati.
  • Promešajte na svakih sat-dva.
  • Iskoristite što pre.

Bonus video:

06:28

STARS-EP475

(Espreso / Glossy/ Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.