DEVOJKE PAZITE: Kada imate herpes šminka vam je neprijatelj! (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

VAŽNO JE ZDRAVLJE

DEVOJKE PAZITE: Kada imate herpes šminka vam je neprijatelj! (FOTO) (GIF)

Jedan od razloga zbog kojeg nam se stalno pojavljuje na usnama je što ne reagujemo pravovremeno

Objavljeno:
  • 11

Jeste li se ikada zapitali zašto vam se herpes vraća? Kod pada imuniteta ili povećanog stresa skloniji smo takvim infekcijama, ali ponekad smo i sami krivi što ga se ne možemo rešiti, jer ne brinemo o kozmetici koju koristimo.

Svetska zdravstvena organizacija 2015. godine objavila je podatak da je oko 3,7 milijardi ljudi (ukupno 67 posto svetske populacije) mlađih od 50 godina zaraženo Herpes simplex virusom tip 1. Svi smo barem jednom imali herpes na usnama i znamo koliko je iritantan i dosadan, ali još je gore kad nam se svaki put iznova vraća i ne možemo ga se rešiti.

Jedan od razloga zbog kojeg nam se stalno pojavljuje na usnama je što ne reagujemo pravovremeno. Čim vidiš da ti se pojavljuje plik, ili još ranije da te koža zateže i pecka, odmah uzmi proizvod koji suzbija infekciju.

Često je razlog i nedovoljna briga o šminki i priboru za šminkanje koji koristimo. Naime, četkice i sunšeri za šminkanje lako mogu postati izvor bakterija i infekcija poput herpesa.

Zbog toga je vrlo važno obratiti pažnju na to kada se herpes pojavio kako biste otkrili što ste taj dan nanosili na lice. Budući da herpes kratko preživljava izvan tela - svega četiri sata, malo je verovatno da će preživeti na make up-u, ali je ipak moguće.

Razmislite kada se herpes pojavio

Ako često menjate ruževe ili sjaj, teško je setiti se što ste tačno nosili na usnama tih dana kada se herpes pojavio, pogotovo ako imate više ruževa u sličnoj nijansi. Zbog toga zastanite na trenutak i razmislite što niste koristili tih dana. Tako ćete moći eliminisati one ruževe, olovke i sjajeve koji verovatno nisu zahvaćena virusom. Nakon što ste izdvojili šminku koja je upitna, vreme je da s njome postupate pravilno.

- ruževi za usne - s njima je najlakše jer lako možete ukloniti gornji sloj na kojem se virus zadržao. Nemojte ruž obrisati o dlan ili zapešće kao što to često činimo, jer na taj način virus možete preneti na druge delove tela. Preporučuje se pažljivo nožem odrezati gornji dio ruža u debljini od barem pola centimetra. Ako vam je ruž pri kraju i nemate što odrezati, najpametnije bi bilo baciti ga. Ako to ipak ne želite učiniti, obrišite nekoliko slojeva o papirnatu maramicu i pošpricajte ruž 70-postotnim alkoholom.

foto: Shutterstock

- olovke za usne - njih je također, kao i ruž, vrlo lako očistiti. Potrebno je šiljenjem otkloniti gornji sloj olovke, s time da pazite na to da šiljilo dezinficirate nakon korištenja.

sjajevi - nažalost, njima nema pomoći. S obzirom na to da je sjaj tečan, nije moguće ukloniti mu dio ili ga obrisati, kao što to možemo s ružem. Herpesu pogoduju topla i vlažna mesta pa postoji velik rizik da će se virus u sjaj zadržati. Zbog toga je jedino rešenje koš za smeće.

balzami za usne - s onima u sticku je lako, jer jednostavno postupite kao i s ružem za usne. Ako koristite balzame u kutijici, takođe možete pokušati sastrugati gornji sloj pomoću papirnate maramice te potom dezinficirati, a svakako pripazite da isto učinite i s poklopcem. Balzama u tečnom obliku, poput onih koji liče na sjaj, ćete se ipak nažalost morati rešiti.

Izbegavajte da nanosite puder na zahvaćenom području

Vrlo je bitno da pazite čime i kako stavljate puder dok imate herpes. S obzirom na to da se tekući puderi najčešće nalaze u staklenoj ambalaži ili u tubi, verovatno ga ne nanosite direktno iz ambalaže, što znači da nije bio u doticaju s virusom.

Ako koristite make up sunđer ili četkicu za nanošenje tekućeg pudera, potrebno ih je dezinfikovati, jer pri takvom nanošenju prelazite i područje oko usana. Sunđer ili Četkicu dobro operite sapunom i toplom vodom te nakon sušenja dezinfikujete. Nakon što ste očistili pribor za šminkanje (uključujući i kist za usne ako ga koristite), izbjegavajte prelaziti njime preko tog područja dok god herpes ne prođe.

foto: Printscreen/Instagram/sigmabeauty

Na bradu i područje oko usana puder radije utapkajte prstima. Kod pudera u kamenu nemate puno toga za napraviti - možete ga jedino pošpricati alkoholom. Ne trebate se bojati da će alkohol utjecati na teksturu ili kvalitetu pudera, jer će već nakon nekoliko minuta ispariti i puder će izgledati kao i inače.

S obzirom na to da je puder u kamenu suv, virus se ionako neće dugo zadržati na njemu, čak i ako je došao u doticaj s njim. (Ne)šminkajte se dok imate herpes Ako se herpes pojavio samo na usnama, slobodno možete šminkati ostatak lica. Međutim, tih dana bi bilo dobro izbegavati ruževe, sjaj ili bilo koju drugu šminku za usne jer ćete time samo oduljiti proces liječenja.

foto: Giphy

Umesto toga koristite proizvode koji su namijenjeni suzbijanju infekcije. Tržište nudi širok izbor, a najjednostavniji su oni u sticku kao što je Viranti koji, osim što leči, ima ugodan okus vanilije i ne ostavlja nikakve tragove na licu. Ako ipak ne možete bez boje na usnama, tada nanesite ruž vrhom prsta, ali pazite da istim prstom ne pređete ponovno po ružu.

I najvažnije, ne delite svoju šminku ni sa kim. Kao što ne delite četkicu za zube, ne bi trebali ni šminku. Brigom i pravilnim održavanjem svojeg make up pribora sprečit ćete potencijalne infekcije i viruse koji često nastaju upravo zbog nečistoće.

(Espreso.co.rs / Zdravakrava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media