Nutricionista otkrio koje banane su najbolje za zdrava creva: Imaju najmanje šećera i izgledaju baš ovako
Foto: Aleksandra Čolić

NAJZDRAVIJE SU

Nutricionista otkrio koje banane su najbolje za zdrava creva: Imaju najmanje šećera i izgledaju baš ovako

Zrelost banane može imati različit uticaj na organizam, zavisno od njenog stepena sazrevanja

Objavljeno:

Zrele banane, bilo da su blago zelenkaste ili prezrele sa tamnim flekama, imaju različite efekte na organizam. Nutricionista objašnjava koja je najzdravija opcija za konzumaciju.

Prezrele banane sa tamnim flekama

Što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, to je bogatija vitaminima B i C, kalijumom i antioksidantima. Ove banane se lakše vare i prepune su antioksidanata. Potpuno smeđe banane su posebno slatke zbog visokog sadržaja šećera, što ih čini popularnim sastojkom u pripremi kolača.

Zelene banane

Zelenkaste i tvrđe banane sadrže probiotičke bakterije koje su korisne za zdravlje debelog creva. Imaju manje šećera i više skroba u poređenju sa potpuno zrelim bananama. Skrob u ovim bananama pruža duži osećaj sitosti. Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane sadrže većinu ugljenih hidrata koji se postepeno pretvaraju u šećere kako banana sazreva. Zbog toga su bolji izbor za osobe sa povišenim nivoom šećera i dijabetesom.

Žute banane

Zrele, žute banane se lakše vare i bolji su izbor za osobe koje pate od opstipacije. Sve vrste banana su bogate kalijumom, što je korisno za opšte zdravlje. Međutim, osobe sa povišenim nivoom šećera u krvi i dijabetesom trebalo bi da budu oprezne pri konzumaciji banana.

Bonus video:

01:29

IZBEGAVATI ZASLAĐENE KAŠICE: Prvi pogrešan korak koji bebu navikava na šećer (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/T.M./Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.