EVO KAKO VELIKE VRUĆINE UTIČU NA MOZAK: Zbog jedne stvari može da ''prokuva'' i dovede do opasnog TOPLOTNOG UDARA
kako vrućina utiče na mozak?, Foto: Vladimir Sporčić, Aleksandar Jovanović Cile, Nebojša Mandić, Dragan Kadić, Zorana Jevtić

obratite pažnju

EVO KAKO VELIKE VRUĆINE UTIČU NA MOZAK: Zbog jedne stvari može da ''prokuva'' i dovede do opasnog TOPLOTNOG UDARA

Kada počnu neizdržive vrućine, najvažnija stvar je rashladiti glavu i sačuvati mozak od "kuvanja"

Objavljeno:

Neurolog Karolin Lif napominje da se način funkcinisanja mozga menja već nakon što spoljašnja temperatura pređe 24 stepena Celzijusa.

- Duži periodi izloženosti toploti dovode do promena u hemiji mozga, što znači da neuroni gore prebrzo ili suviše sporo, a ponekad su čak i u stanju totalne "tišine", što sve utiče na to kako mislimo, osećamo se i spavamo - navodi Karolin Lif za "Forbes".

Šta se dešava u mozgu kada se pregreje?

Neuravnoteženost neurotransmitera: Neurotransmiteri su hemikalije koje prenose signale između nervnih ćelija. Pregrevanje može da poremeti ravnotežu neurotransmitera u mozgu.

Neravnoteža u neurotransmiterima može uticati na raspoloženje, spoznaju i ponašanje i može dovesti do simptoma kao što su zbunjenost, razdražljivost i poteškoće u koncentraciji.

Pregrevanje mozga od vrućine može uticati na naše kognitivne sposobnosti
Pregrevanje mozga od vrućine može uticati na naše kognitivne sposobnostifoto: Profimedia

Kako vrućina utiče na mozak?

Disbalans elektrolita: Preveliko zagrevanje tela dovodi do velikog gubitka elektrolita kroz znojenje. Elektroliti su najvažniji za održavanje normalnog funkcionisanja nerava, kontrakcije mišića i balans tečnosti. U najgorim slučajevima, disbalans elektrolita dovodi do grčeva, slabosti, pa čak i napada.

Narušena kognitivna funkcija

Visoke temperature mogu da poremete kognitivne funkcije i proces donošenja odluka. Ovo takođe utiče i na produktivnost na poslu. U najekstremnijim slučajevima, dugotrajno izlaganje toploti, može da dovede do toplotnog udara.

Povećani protok krvi

Jedan od početnih odgovora organizma na pregrevanje je povećanje protoka krvi do mozga. Ovo je pokušaj tela da ohladi mozak i održi njegovu normalnu temperaturu. Međutim, prekomerni protok krvi ponekad može da dovede do otoka i povećanog pritiska unutar lobanje, što potencijalno može da uzrokuje glavobolje, vrtoglavicu, pa čak i nesvesticu.

Bonus video:

04:02

OPASNOST PO ZDRAVLJE: BEZ OVOGA NE IZLAZITE NAPOLJE! Kardilog preoručuje mere zaštite, hidratacije i ishrane tokom letnjih vrućina

(Espreso/T.M./srecnarepublika/Aleksandar Novaković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.