EVO ZAŠTO SE POSLE OBROKA JAVLJA NEDOSTATAK DAHA: Ako vam se ovo UČESTALO DEŠAVA odmah morate KOD DOKTORA
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

EVO ZAŠTO SE POSLE OBROKA JAVLJA NEDOSTATAK DAHA: Ako vam se ovo UČESTALO DEŠAVA odmah morate KOD DOKTORA

Mnogobrojni zdravstveni problemi mogu da budu krivci za otežano disanje posle obroka

Objavljeno:

Nedostatak daha (dispneja) obično je praćena osećajem stezanja u grudima, ili gušenja, koje je u najtežim situacijama i životno ugrožavajuće stanje. Nedostatak daha posle obroka može da bude posledica astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, digestivnih problema, alergije na neke namirnice ili jednostavno posledica prebrze konzumacije hrane. Učestala je pojava, s obzirom na složenost puta kojim vazduh stiže do alveola i mnogo je mogućih uzroka ovog stanja.

Alergija

Anafilaksa je ozbiljna alergijska reakcija koja počinje bez najave i potencijalno je smrtonosno stanje. Usled oslobađanja histamina, ako se pravovremeno ne reaguje, može da dođe do nagle kontrakcije krvnih sudova srca i prekida dotoka krivi do srca, infarkta miokarda, presporog ili prebrzog rada srca, ili srčanog zastoja. Anafilaksa je teška alergijska reakcija koja pogađa celo telo. Nedostatak daha nekada je prvi znak ovog ozbiljnog stanja. Do nedostatka daha obično dolazi nekoliko minuta ili sati posle konzumacije hrane koja izaziva alergijsku reakciju. Mleko, jaja, riba, školjke, orašasti plodovi (bademi, orah), kikiriki, pšenica, soja, susam, su neki od najčešćih alergena.

Otežano disanje, Preoblemi sa disanjem, Problem sa plućima, Disanje, Kiseonik
foto: Profimedia

Pored nedostatka daha, anafilaksa može da bude praćena i promuklošću, mučninom, povraćanjem, oticanjem lica, vrata, grla, bolovima u stomaku, dijarejom, nesvesticom, vrtoglavicom, ubrzanim radom srca.

Ukoliko dođe do ovog stanja potrebno je što pre da zatražimo hitnu medicinsku pomoć. Injekcija epinefrina (adrenalina) sužava krvne sudove, sprečava opasni pad krvnog pritiska, umanjuje otok gornjih disajnih puteva i omogućava normalno disanje. Prepoznavanje i izbegavanje alergena u hrani ključno je za prevenciju.

Gorušica

Osobe koje pate od gorušice mogu da osete nedostatak daha posle obroka usled refluksa kiseline, stanja u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak. Neprijatan osećaj pečenja u grudima može da bude dodatno otežan i nedostatkom daha.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) hronično je stanje kada se često javlja refluks kiseline. Pacijenti sa GERB-om imaju osećaj da im je nešto zastalo u grlu, moguće je i otežano disanje, kašalj, promuklost, štucanje. Osobe koje pate od gorušice ili GERB-a moraju da vode računa o telesnoj težini, izbegavaju alkohol, cigarete, masnu i jako začinjenu hranu.

Hronična opstruktivna bolest pluća

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) javlja se kada dođe do delimičnih suženja disajnih puteva zbog stvaranja sekreta, otoka sluznice i spazma bronhija. Otežano disanje, šištanje, kašalj najčešći su simptomi, koji na samom početku bolesti mogu da budu blagi, pa da se potom pogoršaju i postanu veoma ozbiljni. Reč je o progresivnoj i nepovratnoj bolesti pluća. Pušenje, ili izloženost pasivnom pušenju glavni su uzroci HOBP.

Nedostatak daha posle jela često se javlja kod pacijenata koji boluju od HOBP. Obimni obroci mogu da deluju na deo tela između grudi i stomaka, da dođe do pritiska na pluća i ograničenih pokreta dijafragme. Velike količine hrane traže i više energije za varenje, usled čega dolazi do dodatnog osećaja umora. Pacijentima se zato savetuju manji i češći obroci, ograničen unos soli, kako ne bi došlo do zadržavanja tečnosti u telu i otežanog disanja.

Astma

Astma je u osnovi jedna vrsta zapaljenskog procesa, koji se manifestuje simptomima, gušenja, sviranja u plućima, šištanja. U pitanju je hronična bolest zbog koje dolazi do sužavanja disajnih puteva i prekomerne sekrecije sluzi u plućima.

Epizode astme najčešće su u jutarnjim satima ili tokom noći, usled jačeg napora. Otežano disanje može da se javi posle jela kod osoba koje imaju alergiju na određene namirnice. Pojava astme može da bude isprovocirana grinjama, dlakom kućnih ljubimaca, da se javi posle delovanja buđi, polena, zagađenog vazduha. Emocionalni stres, i respiratorne infekcije takođe mogu da budu „okidači“ za astmu.

Želudačna kila

Želudačna kila ili hijatus hernija stanje je kada deo želuca kroz otvor jednjaka na dijafragmi dospe u grudni koš. Dijafragma potpomaže disanje i nalazi se između stomaka i grudnog koša. Hijatus hernija praćena je gorušicom, bolovima u grudima, otežanim disanjem, kašljem.

Lekari upozoravaju da postoji mnogo razloga koji dovode do hijatus hernije uključujući stariju životnu dob, gojaznost, pušenje.

Kada je potrebno da se obavezno javimo lekaru?

Otežano disanje iz bilo kojeg razloga može da bude ozbiljan medicinski problem. Mnogobrojni zdravstveni problemi mogu da budu krivci za otežano disanje posle obroka. Hronični pacijenti morali bi odgovarajućom terapijom da što bolje kontrolišu svoju bolest kako bi neprijatnih simptoma bilo što manje.

U slučaju da je otežano disanje učestalo i naglo obavezno je da se javimo lekaru. Ukoliko otežano disanje ne prolazi posle nekoliko minuta, nego se pogoršava, ukoliko je ubrzano (više od 40 udaha po minuti), ako imamo kardiovaskularnu bolest, alergiju, obavezno je da se što pre javimo lekaru.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Eklinika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.