KAKO DA SE ZAŠTITITE OD KRPELJA ZA PRAZNIKE? Bitno je da na sebi imate OVU BOJU ODEĆE, to ih tera, BEŽAĆE SAMO TAKO
Kako da se zaštitite od krpelja?, Foto: Grad Novi Sad

auuu

KAKO DA SE ZAŠTITITE OD KRPELJA ZA PRAZNIKE? Bitno je da na sebi imate OVU BOJU ODEĆE, to ih tera, BEŽAĆE SAMO TAKO

Pogledajte kako da se na vreme zaštite od krpelja!

Objavljeno:

Rani dolazak proleća doneo je i raniju pojavu krpelja. Krpelji vole tamna i vlažna područja, a kako idu prvomajski praznici, odn. 1. maj gde vreme provodimo više u prirodi, tako smo i više izloženi ovim parazitima.

Kako da se na vreme zaštitimo i sebi ne pokvarimo praznike?

Pre samog odlaska u prirodu potrebno je da se adekvatno obučemo shodno temperaturama, ali i naravno da se zaštitimo od ujeda krpelja.

Odeća

Važna je i boja odeće! Pa tako, krpelje ćete lakše uočiti ako nosite svetlije nijanse, najbolje belu. Radije se odlučite za dugačke čarape u koje možete da uvučete pantalone. Svaki centimetar izložene kože je bitan, piše 24sata.hr. Preporučuju se dugi rukavi i duge nogavice i zatovrene cipele. Takođe koristite sredstvo protiv insekata.

Vodite računa o boji garderobe
Vodite računa o boji garderobefoto: Printscreen Youtube/Elta HD

Repelenti

Doktorka Ivana Novak za hrvatski sajt savetuje da bi trebalo da se zaštitimo repelentima koji se osim na odeću i obuću mogu nanositi i na golu kožu. Dok boravimo u prirodi trebalo bismo da izbegavati ležanje i odlaganje odeće na travi, kao i provlačenje kroz grmlje.

Posle boravka u prirodi

Doktorka savetuje i da pregledamo kožu na svaka dva, tri sata. Nakon povratka kući potrebno je otuširati se i detaljno pregledati kožu. Ne zaboravite da proverite i svoju kosu, jer lako mogu da padnu sa drveta i žbunja, kao unutar i oko ušiju i unutrašnjost pupka, piše Health. Ukoliko imatekućne ljubimce obratite pažnju i na njih i detaljno ih pregledajte, što takođe važi za decu koja manje obraćaju pažnju na to gde se kreću u prirodi.

BONUS VIDEO:

03:47

DA BI DOŠLO DO INFEKCIJE KRPELJ TREBA OVOLIKO DA SE ZADRŽI U TELU! Specijalista dermatovenerologije o lečenju lajmeske bolesti

(Espreso / Mondo / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.